Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 12 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları Anadol Yayıncılık

Hassas tartım aletlerinin geliştirilmeye başlanmasıyla kimya bilimi doğmuş ve sonrasında gelişerek günümüzde çok önemli bir yere gelmiştir Kimya biliminin gelişimi sürecinde maddelerin yapıları tanındıkça birbirleri arasındaki etkileşimler ve sayısal ilişkiler tanımlanmış ve bunların sonucunda kimyanın temel kanunları oluşturulmuştur. Bu bölümümüzde kimyanın temel kanunlarını öğreneceğiz.

Kimyada, yapılan bir çalışma sayısal verilerle ifade edilmediği ve sonuçları ölçümlerle ispatlanmadığı sürece kabul edilmez. Bu yüzden bilim insanları ilk zamanlarda teorilerini ispatlamakta zorluk çekiyorlardı. Çünkü henüz hassas ölçüm aletleri yoktu. Antoine Lavoisier (Antuan Lavuaziye), döneminin tüm olumsuzluklarına karşın gösterdiği azimli çalışmaları sonucunda yaptığı hassas ölçümler sayesinde kimya biliminin önünü açtı (Resim 1.1.1).


Hazırlık

• Kimyasal tepkimeler gerçekleşirken toplam kütle korunur mu?

  • Cevap: Kimyasal tepkimelerde tepkimeden önceki maddelerin kütlelerinin toplamı, tepkimeden sonraki maddelerin kütleleri toplamına eşittir.

• Bileşiklerde sabit oran nasıl bulunur?

  • Cevap: Bileşiklerde sabit oranın nasıl kurulacağını bir örnek üzerinde inceleyelim. Aşağıdaki şekilde azot (N) ve oksijen (O) atomlarının oluşturduğu farklı bileşiklerin elementleri arasındaki kütlece birleşme oranları verilmiştir (N = 14, O =16). NO bileşiğinde bir azot atomunun, bir oksijen atomuna kütlece oranı 14/16’dır. NO2 bileşiğinde azot atomu (1×14 gram) ve oksijen atomu (2×16 gram) bulunduğu için bu oran 14/32’dir. N2O bileşiğinde ise iki azot atomu (2×14 gram) ve bir oksijen atomu (1×16 gram) bulunduğu için oran 28/16 olmaktadır. N2O5 bileşiğinde de iki azot atomuna (2×14 gram) karşılık beş oksijen atomu (5×16 gram) bulunmaktadır. Buna göre oran 28/80’dir. Bulunan bu kütle oranları sadeleştirilerek bileşiklerin kütlece birleşme oranları (sabit oran) belirlenir. Buna göre NO bileşiği için kütlece birleşme oranı 7/8, NO2 için 7/16, N2O için 7/4 ve N2O5 bileşiği için 7/20’dir.

• İki bileşik arasında oran kurulabilir mi?

  • Cevap: Eğer bir element bir başka element ile birden fazla bileşik oluşturabiliyorsa elementlerden birinin sabit miktarı ile diğer elementin değişen miktarları arasında basit ve tam sayılarla ifade edilebilen bir oran vardır.

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 12 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!