Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 130 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Anadol Yayıncılık

Günlük hayatımızda pek çok kimyasal maddeyle etkileşim hâlindeyiz. Vazgeçilmezlerimizden olan temizlik maddelerinden kozmetiklere, okuduğumuz kitaplardan ve dergilerden kullandığımız ilaçlara ve plastik malzemelere kadar çok geniş bir alanda kimyasal maddelerle iç içeyiz. Bu bölümde günlük hayatta kullandığımız yaygın kimyasalları ve bu kimyasalların özelliklerini öğreneceksiniz.

4.1.1. Temizlik Maddeleri

Hayatımızda önemli önceliklerimizden biri sağlıktır. Sağlık için ilk olarak temizlik gerekir. Gerek kişisel temizliğimiz, gerek kıyafetlerimizin temizliği, gerekse bulunduğumuz mekânların temizliği çok önemlidir. Bunun için çeşitli temizlik maddeleri kullanmaktayız. Çünkü temizlik maddeleri kullanmadan temizlik sağlamak pek mümkün değildir. Peki, acaba temizlik maddeleri sudan farklı olarak nasıl bir etkileşim gerçekleştirmektedir?

Kirler farklı molekül yapılarına sahip olabilmektedir. Bazıları suda iyi çözünür, bazıları ise örneğin yağ gibi maddeler suda iyi çözünmez. Yağların yüzeyden uzaklaştırılması için yağlarla etkileşip onları yüzeyden ayıracak maddelere ihtiyaç vardır. Bu maddeleri seçerken yağların molekül yapısını dikkate almak gerekir. Yağ ve benzeri yapıdaki maddelerin molekül yapısını, yağ moleküllerini örnek alarak inceleyelim.


Hazırlık

• Günlük hayatta hangi temizlik maddelerini kullanıyoruz?

  • Cevap: Kişisel temizlikte kullanılan sabun, şampuan, diş macunu; ev temizliğinde kullanılan deterjanlar, ağartıcılar, çamaşır suyu; gıdalarda hijyen sağlamak amacıyla kullanılan kireç kaymağı vb. ürünler temizlik maddeleridir . Sabun, deterjan, çamaşır sodası, çamaşır suyu, kir ve yağ çözücüler örnek olarak verilebilir.

• Sabun, kirleri nasıl temizler?

  • Cevap:  Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir. Etrafı sarılan yağ tanecikleri birbirlerinden ayrılarak su içerisinde dağılırlar. Böylece yüzeyden ayrılan yağ molekülleri su ile birlikte kolaylıkla akıp gider.

• Kişisel temizlikte kullanılan temizlik maddelerinin zararlı etkileri var mıdır?

  • Cevap: Sabun, cila ve dezenfektan gibi temizlik malzemelerinin genellikle uçucu ve yarı uçucu organik bileşikler denilen kimyasallar içerir ve astım, alerji, kanser, doğum kusurları, hormonal bozukluklar gibi birçok sağlık sorununa etkisi olabilir.

• Polimer maddelerden hangilerini tanıyorsunuz?

  • Cevap: Polimer maddelerden kauçuk, polietilen, polietilen tereftalat, kevlar, polivinil klorür, politetraflor eten ve polistireni tanıyorum.

• Geri dönüşümün önemi nedir?

  • Cevap: Geri dönüşümün önemini maddeler halinde sıralarsak:

Doğal kaynakların azalmasını önler.
Enerji tasarrufu sağlar.Bertaraf edilmesi gereken katı atık miktarı azalır.
Ekonomiye katkı sağlar.
Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabilmeyi sağlar.
Sera gazı emisyonunun düşmesine katkı sağlar.
Evsel atıkların kompost yöntemiyle geri dönüştürülmesi toprağın verimini arttırır.
Böylece hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler elde edilir.

• Kozmetik ürünlerin zararlı etkileri var mıdır?

  • Cevap: Kozmetik ürünlerin pek çok zararlı etkisi vardır. Bunlar; bağ ağrıları, saç sorunları, üreme organları için zararları, yaşlanma, alerji ve cilt hastalıklarına yol açabilir.

• İlaçlar niçin farklı formlarda bulunur?

  • Cevap:

Doğru dozda alınmasını sağlamak,
Etken maddesini dış etkilerden korumak,
Etken maddeleri mide suyu gibi asidik vücut sıvılarından korumak,
Etken maddelerin tat ve kokularını maskelemek (baskılama),
Vücut dokuları içinde istenen bölgeye yerleştirmek,
İdeal ilaç etkisini sağlamak,
Vücutta dağılım ve emilimini kontrol etmek,
İstenilen şekilde çözünmesini sağlamaktır.

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!