Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 36 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anadol Yayıncılık

Asit ve baz çözeltileri arasında gerçekleşen tepkimeler sonunda asitten gelen H+ iyonu ile bazdan gelen OH- iyonları tepkimeye girerek H2O bileşiğini oluşturuyorsa bu tepkimeler nötralleşme tepkimesi olarak adlandırılır.

Bir tepkimenin asit-baz tepkimesi olduğuna karar vermek için tepkimeye giren maddeleri tanımamız gerekir. Bir maddenin asit olması için sulu çözeltisine H+ iyonu vermesi gerekir. Benzer şekilde bir maddenin baz olması için sulu çözeltisine OH- iyonu vermesi gerekir. Bir maddenin asit ya da baz olması için yapısında H+ya da OH- iyonu bulunması gerekmez. Önemli olan, suda çözündüğünde H+ ya da OH- iyonlarının açığa çıkmasıdır. Örneğin; CO2- ve HCO3 iyonlarını içeren tuzlar, baz özelliği gösterir ve bu nedenle asitlerle tepkime verir.

Çözünme-Çökelme Tepkimeleri
Sulu çözeltiler arasında gerçekleşen tepkimelerde oluşan maddelerin sudaki çözünürlükleri yüksekse herhangi bir çökelti (çökelek) oluşmaz. İki sulu çözelti karıştırıldığında eğer oluşan maddelerden en az birinin sudaki çözünürlüğü çok düşük ise çökelti oluşur. Bu tür tepkimelere çökelme tepkimeleri denir. Örneğin, NaI ve Pb(NO3)2 sulu çözeltilerinin karıştırılması sonucunda gerçekleşen tepkimede PbI2 ve NaNO3 bileşikleri oluşur. PbI2 tuzu, sudaki çözünürlüğü çok düşük olduğu için çökelti olarak kabın dibinde toplanır (Resim 1.3.3).

Bilelim
Çökelme tepkimeleri sonucunda çökelti oluşturmayan iyonlar seyirci iyon olarak adlandırılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!