Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 74 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Anadol Yayıncılık

Günlük hayatta kullandığımız maddelerin önemli bir kısmı karışımların ayrıştırılması sonucu elde edilir. Örneğin, bir karışım olan petrolün ayrıştırılması sonucu çok sayıda madde elde edilerek gerek sanayide gerekse günlük hayatta kullanılır. Bu bölümümüzde karışımları ayırma yöntemlerini ve bu yöntemlerin, maddelerin hangi özelliklerine göre uygulandığını öğreneceğiz.

2.2.1. Endüstri ve Sağlık Alanlarında Kullanılan Karışım Ayırma Teknikleri

Mıknatıs İle Ayırma

Mıknatısın çekebildiği metal parçalarının bulunduğu karışımlar mıknatıs ile bileşenlerine ayrılabilir. Demir, nikel ve kobalt gibi metaller mıknatıs tarafından çekilir. Dolayısıyla bu metallerden birinin bulunduğu karışımdan mıknatıs kullanılarak ayırma işlemi yapılabilir. Örneğin, demir tozundan ve kükürtten oluşan bir karışımdan mıknatıs kullanılarak demir tozları ayrılabilir (Şekil 2.2.1).

Hazırlık

• Tuz Gölü’nden nasıl tuz elde edilir?

  • Cevap: Göl suyu pompalar yardımı ile buharlaştırma havuzlarına taşınır. Sıcak havaların başlamasıyla birlikte havuzlarda bulunan su buharlaşır ve 8 – 10 cm kalınlığında tuz tabakası oluşur. Oluşan tuz tabakası özel makinalarla kazınarak stok alanlarına taşınır ve yıkanmasının ardından işlenmek üzere fabrikaya sevk edilir.

• Kolonya, alkol ve suya nasıl ayrılabilir?

  • Cevap: Kolonya, alkol ve su karışımından meydana gelen bir çözeltidir. Alkol ve suyun kaynama noktası birbirinden farklı olduğu için kolonyadaki alkol ve su damıtma yöntemiyle birbirinden ayrılabilir.

• Bitkilerden hangi yöntemle esans elde edilir?

  • Cevap: Esans yağlar, bitkilere eritici madde verildiğinde bitkilerden ayrılırlar. Bir diğer deyişle, bitkilerin sıvılaştırılmış halidirler. En yaygın ayrıştırma yöntemleri arasında buhar damıtması, çözücüyle özütleme, CO2 özütlemesi, maserasyon, enflauraj, soğuk sıkımla özütleme ve su damıtması gelir.

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!