Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 94 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Anadol Yayıncılık

Hayatımız boyunca pek çok asitle ve bazla etkileşim içinde oluruz. Bu maddelerin genel özelliklerini onlarla etkileşimlerimiz sonunda edindiğimiz deneyimlere göre öğreniriz. Örneğin, tuz ruhunun kuvvetli bir asit olduğunu bu maddeyi kullanan herkes çok iyi bilir. Bu bölümümüzde asitlerin ve bazların genel özelliklerini inceleyeceğiz, bazı önemli asitleri ve bazları tanıyacağız.

3.1.1. Asitlerin ve Bazların Ayırt Edilmesi

Günlük hayatımızda kullandığımız -özellikle sıvı hâldeki- maddelerin bir kısmı asidik, bir kısmı bazik, bir kısmı da nötr özellik gösterir. Her ne kadar bu maddelerin çoğunun kimyasal yapısını bilmesek de deneyimlerimize bağlı olarak bunların asidik ya da bazik olduğunu söyleyebiliriz.

Hepimiz limonla sirkenin ekşimsi tadını biliriz ve buna göre bu maddelerin asit olduğunu söyleriz. Bu maddelerin asit olduğunu aşındırıcı özelliklerinden dolayı biliriz. Mermer yüzeye limon suyu ya da sirke damladığında leke bıraktığını çoğumuz gözlemlemişizdir. Bu maddelerin leke bırakmasının nedeni bazik yapıda olan mermerle tepkimeye girmeleridir. Temizlikle ilgilenen çoğu kişinin iyi bildiği maddelerden biri tuz ruhudur. Evlerde ve iş yerlerinde temizlik maddesi olarak kullanılabilen tuz ruhu, kuvvetli bir asittir ve bir yüzeye döküldüğünde o yüzeydeki kirlerle etkileşerek onları yok eder. Tuz ruhu mermer yüzeylerde

Hazırlık

• Asitleri ve bazları nasıl ayırt edersiniz?

  • Cevap: Asit ve bazları tatlarına bakarak ayırt edebiliriz. Bir maddenin tadı ekşi ise asit, acı ise bazdır. Ayrıca sulu çözeltisindeki iyonlarına da bakarak maddeyi ayırabiliriz. Eğer maddenin sulu çözeltisinde H+ iyonu varsa madde asit, OH- iyonu varsa madde bazdır. Bir maddenin tadına bakma bazı durumlarda tehlikeli olabilir, iyonlarını ise gözler göremeyiz. Bu yüzden maddelerin asit mi baz mı olduğunu anlamak için bazı belirteçler kullanırız. Bu belirteçlerden birisi de turnusol kağıdıdır. Eğer turnusol kağıdı maddeye batırıldığında rengi kırmızıya dönüyorsa madde asit, maviye dönüyorsa madde bazdır.

• Maddelerin asit ya da baz olmalarını sağlayan özellik nedir?

  • Cevap: pH, bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksit iyonunun [OH] derişimlerinin oranına direkt bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH derişiminden fazla ise çözelti asidik; yani pH değeri 7 den düşüktür. Eğer OH derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7 den büyüktür. Eğer OH ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcutsa, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötrdür.

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!