Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100

NELER KAZANILACAK?

Çözünme süreci moleküler düzeyde açıklanırken

a) Tanecikler arası etkileşimlerden faydalanılarak çözünme açıklanacak,
b) Çözünme ile polarlık, hidrojen bağı ve çözücü-çözünen benzerliği ilişkilendirilecek,
c) Farklı maddelerin (sodyum klorür, etil alkol, karbon tetraklorür) suda çözünme deneyleri yapılacak,
ç) Farklı fiziksel hâldeki maddelerin suda çözünme süreçlerinin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, simülasyon, video vb.) yararlanılacaktır.

2.1.2. ÇÖZÜNME SÜRECİ

Bir maddenin başka bir madde içinde atom, iyon ve moleküler düzeyde dağılarak homojen karışım oluşturmasına çözünme, elde edilen karışıma çözelti denir.

Çözelti içinde genellikle miktarı fazla olan madde çözücü (çözen), miktarı az olan madde çözünendir. Örneğin tuzlu suda su çözücü (çözen), tuz çözünendir.

Su iyi bir çözücü olmasına rağmen pek çok madde suda çözünmez. Ancak suda çözünmeyen bu maddeler uygun çözücülerde çözünebilir. Oje asetonda, yağlı boya tinerde, zift gaz yağında, yağ lekeleri benzinde çözünür. İyot suda çözünmez, karbon tetraklorürde (CCl4) çözünür.

Maddelerin farklı çözücülerde çözünmesinin nedeni moleküler düzeyde açıklanabilir.

Maddelerin birbiri içinde çözünmesi için benzer molekül içi kuvvetler içermesi gerekir. Çözünen madde çözücüye eklendiğinde çözünen madde tanecikleri ile çözücü tanecikleri etkileşime girebilir.

Katı madde sıvının içinde çözündüğünde çözünen tanecikler ile çözücü tanecikler arasındaki etkileşim güçlüdür. Bunun sonucunda katı tanecikleri birbirinden ayrılır ve çözücü molekülleriyle çevrelenmiş olarak çözeltiyi oluşturur (Görsel 2.1.12).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!