Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

ÇÖZÜNME VE POLARLIK

Su polar bir sıvıdır. Su gibi polar sıvılar pek çok iyonik ve polar kovalent bileşikler için iyi bir çözücüdür. NaCl gibi iyonik maddenin iyonları su gibi polar kovalent maddenin dipolleri tarafından elektrostatik olarak çekilir. Bu çekim kuvveti, iyonu kristalden uzaklaştırarak çözeltiye geçmesini sağlar. Oluşan iyon-dipol etkileşimi oldukça güçlü olduğundan iyonik kristalin polar kovalent bileşik olan su içinde çözünmesini sağlar.

Genellikle polar maddeler polar çözücülerde, apolar maddeler apolar çözücülerde çözünür. Yapı olarak birbirine benzeyen maddeler genellikle birbiri içinde çözünür. Kısaca benzer, benzeri çözer kuralı çözünürlüğün temel kurallarından biridir.

Apolar moleküller arasındaki çekim kuvvetleri London kuvvetleridir (indüklenmiş dipol-indüklenmiş dipol). Bazı polar moleküller arasında dipol-dipol etkileşimleri yanında hidrojen bağları da bulunabilir.

Apolar ve polar moleküller genellikle birbirleriyle karışmaz. Örneğin apolar CCl4 polar bir madde olan su içinde çözünmez. Çünkü su molekülleri arasındaki çekim kuvveti su ve CCl4 arasındaki çekim kuvvetinden daha büyüktür. Bu nedenle iki ayrı bileşenden iki fazlı bir sistem oluşur.

Benzer şekilde apolar moleküllerden oluşan yağ da polar bileşik olan suda çözünmez ve iki fazlı görünür (Görsel 2.1.15).

Apolar olan I2 polar olan suda çözünmez, apolar olan CCl4’de çözünür. I2 molekülleri arasındaki etkileşmenin tür ve büyüklüğü, CCl4 molekülleri arasındaki etkileşmenin tür ve büyüklüğüne oldukça yakındır. Böylece I2-CCl4 etkileşimi gerçekleşerek I2 molekülünün CCl4 ile homojen karışması (çözünmesi) mümkün olur (Görsel 2.1.16).

Metil alkol gibi polar moleküller su ile yüksek oranda karışma gücüne sahiptir. Metil alkol su molekülleri arasında hidrojen bağları etkin olduğu için metil alkol su ile her oranda karışabilir.

Metil alkolün suda çözünmesi sırasında CH3OH ve H2O molekülleri hidrojen bağları ile birbirine bağlanırlar (Görsel 2.1.17).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!