Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184

NELER KAZANILACAK?

Yaygın polimerlerin kullanım alanlarına örnekler verilirken

a) Polimerleşme olayı açıklanarak monomer, polimer ve -mer kavramları üzerinde durulacak,
b) Kauçuk, polietilen (PE), polietilen teraftalat (PET), kevlar, polivinil klorür (PVC), politetraflor eten (TEFLON) ve polistirenin (PS) yapısal ayrıntılarına girmeden başlıca kullanım alanlarına değinilecek,
c) Polimerlerin farklı alanlarda kullanımlarına ilişkin olumlu ve olumsuz özellikleri vurgulanacak, ç) İçinde polimer malzeme kullanılan oyuncak ve tekstil ürünlerinin zararlarına değinilecektir.

4.1.2. YAYGIN POLİMERLERİN KULLANIM ALANLARI

Hayatı kolaylaştıran birçok ürünün polimerden oluştuğu bilinmektedir. Doğal polimerler çok eski çağlardan beri insan hayatında önemli bir yer tutar. İpek Yolu’na adını veren bir böceğin ürettiği ipek de bu polimerlerden biridir (Görsel 4.1.10). Uzun yıllar farkında olmadan polimerleri kullanan insanoğlu, polimerlerin yapısını ve özelliklerini keşfettikten sonra üstün özelliklere sahip olan farklı polimerler üretmeyi başarmıştır. Polimerler; araba lastiği (Görsel 4.1.11), giyim malzemeleri, kontakt lens (Görsel 4.1.12), teflon, plastikler ve evlerde kullanılan yapı malzemeleri gibi farklı yapı ve özelliklerde olabilir.

Polimer kelimesinde geçen “poli-’’ çok, ”mer-’’ birim (parça) anlamına gelir. Polimerse çok birim (çok parça) anlamındadır. Monomer kelimesindeki “mono-’’ ise bir demektir. Monomer kelimesi de bir birim anlamına gelir. İki monomerin bir araya gelmesiyle dimer (iki birim), üç monomerin bir araya gelmesiyle trimer (üç birim), dört monome- rin bir araya gelmesiyle tetramer (dört birim) oluşur. Bu olay art arda devam ederse çok sayıda molekülden oluşan polimerler oluşur. Kısacası polimerler, monomerlerin art arda tepkimeye girmesi sonucunda oluşan çok büyük moleküllerdir. Başka bir ifadeyle sayılamayacak kadar çok atom ve molekül içeren çok büyük moleküllere polimer denir.

Polimerler doğal süreçlerle (kauçuk) oluşabileceği gibi laboratuvar- da sentetik (PVC, teflon vb.) olarak da üretilebilirler.

Polimerler farklı polimerleşme tepkimeleri ile oluşur. Aynı monomerlerin art arda bağlanmasıyla (Görsel 4.1.13) (A: monomer) -A-A- A-A- şeklinde ya da iki farklı monomerin (A: monomer, B: monomer) -A-B-A-B-A-B- şeklinde bağlanmasıyla oluşabilir (Görsel 4.1.14).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 184 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!