Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

3. Bunsen bekini ya da ispirto ocağını yakarak damıtma balonundaki maden suyunu yavaş yavaş ısıtınız. Bu sırada damıtma balonunu, 15 saniye aralıklarla termometreyi ve düz soğutucunun çıkışını gözlemleyiniz. Gözlemlerinizi not ediniz.
4. Maden suyunun damıtma balonunda bitmesine yakın ısıtmayı kesiniz.

  • Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarını yazınız.

Sonuç
1. Damıtma balonunda ısıtma süresince ne gözlemlediniz? Gözleminizi açıklayınız.
2. Damıtma süresince sıcaklık nasıl değişti? Bu durum neyi kanıtlar?
3. Erlenmayerde biriken madde nedir? Bu maddenin saf olup olmaması ile ilgili ne söyleyebilirsiniz? Saf olduğunu düşünüyorsanız bunu nasıl kanıtlarsınız?
4. Maden suyunu damıtma ile tam olarak ayırdığınızı söyleyebilir misiniz? Neden? Daha iyi bir ayırma için neler yapılabilir?
5. Maden suyu yerine kola kullansaydınız gözleminiz nasıl değişirdi?
6. Damıtma balonunda kalan katı madde ne olabilir? Bu madde saf mıdır? Neden?
7. Maden suyundan yalnızca damıtma balonunda kalan madde ya da maddeleri elde etmek isteseydiniz maden suyuna nasıl bir işlem uygulamanız gerekirdi?
8. Kolonya basit damıtmayla bileşenlerine ayrılabilir mi? Neden? (Kolonya etil alkol, su ve bazı koku verici sıvı maddelerin karışımıdır. Etil alkolün normal kaynama sıcaklığı 78°C, suyun kaynama sıcaklığı 100°C’tur. Ayrıca kolonya, içeriğindeki etil alkolden dolayı kolay tutuşan bir maddedir. Öğretmeninizden izin almadan, onun ya da bir yetkilinin gözetimi olmadan ve güvenlik önlemlerini almadan kolonya ile okulda ya da evde deney yapmayınız.)

  • Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarını yazınız.

Denizden su elde etmekte damıtma tekniği kullanılabilir (Sayfa 110, Şekil 2.2.4). Tatlı suyun yetersiz olduğu bazı ülkeler, basit damıtma yönteminin uygulandığı tesislerde denizden, tatlı su elde etmektedirler. Etil alkol – su karışımını basit damıtma ile tam olarak ayırmamız zordur. Çünkü etil alkolün kaynama sıcaklığı 78°C’tur. Bu sıcaklıkta karışımdaki suyun bir kısmı da buharlaşır ve yoğuşur. Peki bu tür karışımları nasıl ayırabiliriz?

  • Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarını yazınız.

Etil alkol – su karışımı ayrımsal damıtma ile ayrılır. Şekil 2.2.6’da ayrımsal damıtma düzeneğini görüyorsunuz. Bunun basit damıtma düzeneğinden farkı nedir?

  • Cevap: Bunun basit damıtma düzeneğinden farkı termometre olmasıdır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!