Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları Pasifik Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169

11. pH değeri 1, 4, 6, 7, 9, 12 olan çözeltilerin hangisi nötral, hangisi asit, hangisi bazdır?

  • Cevap: 0 – 7 arası değerler asit, 7-14 arası değerler baz için kullanılır. pH değerinin 7 olması çözeltinin nötr olduğunu gösterir.

1, 4, 6 ➜ Asit
7 ➜ Nötr
9, 12 ➜ Baz

12. Asit ve bazların ortak ve farklı özellikleri nelerdir? Listeleyiniz.

  • Cevap:

Asitler ve Bazların Ortak Özellikleri

➜ Sulu çözeltileri elektrik akımını iletirler.
➜ Asitler de bazlar da suya iyon verirler.
➜ Asit ve Bazlar tepkimeye girdiklerinde tuz ve su ortaya çıkar.

 Asit ve Baz maddeler nedir?

Sulu çözeltilerinde H+ iyonu veren maddelere asit, OH– iyonu veren maddelere baz denir. Asit ve bazları ayırt etmek ve şiddetlerini ölçmek amacıyla pH ölçeği kullanılır.

 Asitlerin özellikleri nelerdir?

➜ Tanımından da anlaşılacağı üzere sulu çözeltilerinde H+ iyonu verirler.
➜ Mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.
➜ Sulu çözeltileri iyi bir iletkendir, elektrik akımını iletirler.
➜ Metaller ile tepkimeye girerler ise H2 gazı meydana çıkar.
➜ Bazı asit maddeleri sayacak olursak; üzüm, süt, elma, sirke, limon.

Bazların özellikleri nelerdir?

➜ Sulu çözeltilerinde OH– ortaya çıkar.
➜ Kırmızı turnusol kağıdını maviye çevirir.
➜ Asitler gibi elektrik akımını iletirler.
➜ Bazı baz maddelere örnekler verelim; Sodyum hidroksit, sönmüş kireç, sabun, tükürük, lavabo açıcı, diş macunu

13. Tarımla uğraşanlar açısından toprağın pH değerinin bilinmesi neden önemlidir?

  • Cevap: Bir asit hidrojen iyonları (H+) serbest bırakma eğilimi gösteren bir madde olarak tanımlanmaktadır. Tersine, bir baz hidroksil iyonlarını (OH-) serbest bırakan bir madde olarak tanımlanmaktadır. Bütün asitler hidrojen iyonları içerir ve asidin gücü asidin iyonizasyon (hidrojen iyonlarını serbest bırakma) derecesine bağlıdır.   Bir toprağın bazik iyonlara (Ca, Mg, K) ilişkin değiştirme kompleksi tarafından ne kadar çok hidrojen iyonu tutulursa, toprağın asitliği o kadar fazladır. En uygun bitki büyümesi için arzu edilen pH aralığı ürünlere göre değişir. Bazı ürünler en iyi 6. 0 ila 7.0 aralığında büyürken, diğerleri hafif asidik koşullar altında iyi büyür. Kireç ihtiyacını ve kirece tepkiyi etkileyen toprak özellikleri bölgelere göre değişir. En iyi ürün performansı için toprak pH’inin yönetilmesinde toprak ve ürün hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

14. Nötralleşme tepkimesinin endüstrideki kullanımına hangi örnekleri verebilirsiniz?

  • Cevap: Asitte bulunan H+ iyonunun bazda bulunan OH– iyonu ile tepkimeye girerek, tepkime sonucu su (H2O) ve tuz oluşmasına “Nötralleşme Tepkimesi” denir.

15. Hayvan (inek, kuş, koyun, yarasa vb.) dışkıları açık havada bırakıldıktan bir süre sonra potasyum nitrat ve amonyum nitrat gibi gübre olarak kullanılan tuzları içerir. Öğrendiğiniz bilgilerden yola çıkarak bu tuzların yapay olarak hangi asit ve bazların tepkimesiyle elde edilebileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Deney sonucunda elde ettiğiniz gözlem sonuçlarını yazınız.

16. Sülfürik asidin özellikler şunlardır:
• Suda çözünürken büyük miktarda ısı açığa çıkarır.
• Birçok metal ile tepkime vererek hidrojen gazı açığa çıkarır.
• Nem çekicidir.
• Cilde temasında cildi tahriş eder.
• Buharı akciğerleri tahriş eder.
Buna göre sülfürik asit ile çalışırken hangi önlemleri almalıyız?

  • Cevap:  Koruyucu giysiler giymeli, maske takmalı ve eldiven giymeliyiz.

17. Yağ çözücü üreten bir fabrikada kimya mühendisi olarak çalıştığınızı düşünün. Ürettiğiniz ürünün ambalajının hangi özelliklerde olmasını istersiniz? Ürünün etiketi üzerinde kullanma talimatı ve güvenlik uyarısı olarak neleri yazmalı ve hangi işaretleri kullanmalısınız?

  • Cevap:

İçindeki malı koruma özelliği

  • Mikrobiyolojik yönden koruma,
  • Nem ve atmosferik etkiler yönünden koruma,
  • Çarpma, ezilme gibi mekanik etkilerden koruma,

Depolamayı kolaylaştırma ile ilgili özellikler

  • Üst üste yığılabilme,
  • Depo içinde kolayca yer değiştirebilme,
  • Ayırt edilebilmesinin kolay olması

18. Evlerde kullanılan temizlik malzemelerini asit ve baz içerikli olarak sınıflandırınız. Bu malzemelerde neden asit ve baz kullanıldığını temizlik malzemesinin kullanım yerine göre açıklayınız.

  • Cevap: Evde temizlik için kullandığımız sirke bir asitti. Ocak temizleyicisi, diş macunu, bulaşık sabunu, çamaşır suyu, yıkama deterjanı ise bazdır.

19. Çamaşır suyu ile tuz ruhu gibi temizlik malzemeleri birbirine karıştırılarak kullanılmamalıdır. Neden?

  • Cevap: Kimyasal temizlik malzemeleri günlük yaşantımızda her yerde karşımıza çıkan hayatımızı kolaylaştıran maddeler olmakla beraber doğru kullanılmadıkları takdirde de olumsuz sonuçlar doğurabilecek niteliktedir. Tuz ruhu ve çamaşır suyu diğer hiçbir deterjan veya kimyasal ile de karıştırılmamalıdır. Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırıldığında buhar şeklinde ortaya çıkan gazın solunması halinde ilk olarak öksürük, göğüste yanma hissi, çabuk yorulma gibi belirtiler görülmektedir. İleriki dönemlerde ise bunun yerini solunum yetersizliği ve sürekli oksijen kullanımı getirecek kronik solunum hastalıkları almaktadır.

20. 3 mol hidroklorik asidi nötralleştirmek için kaç mol sodyum hidroksit gerekir? Nötralleşme tepkimesini yazınız.

  • Cevap:

21. İndikatör, bir maddenin asit ya da baz olduğunu nasıl belirtir? Bir örnekle açıklayınız.

  • Cevap:

22. Asit yağmurları açıkta bırakılan heykellere zarar verir. Heykeller genellikle mermer ve metallerden ya da metallerin alaşımlarından yapılır. Buna göre heykellerin asit yağmuru ile aşınmasının kimyasal açıklamasını yapınız. Olası tepkimeleri tahmin ederek denklemlerini yazınız.

  • Cevap:

23. Asit yağmurlarının çevreye zararları neler olabilir?

  • Cevap: Asit yağmurları göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar. Bu durum o sularda yaşayan canlarla zarar verir. Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlar zarar görür. Toprağın mineral oranının düşmesine neden olur, bu durum bitkilerin topraktan beslenmesine engel olur.

24. Metal eşyaların pasını ve mutfak gereçlerindeki kireci bu eşya ve gereçlere zarar vermeden gidermek için hangi tuz kullanılabilir?

  • Cevap:

25. Sodyum karbonat tuzu suda çözündüğünde bazik özellik gösterir. Bu nedenle yağları çözer. Yağları çözdüğü için çamaşır yıkamada kullanılabilir. Buna göre sodyum karbonatın suda çözündüğünde baz özellik göstermesini ve yağları çözmesini (Yağlarla çözünür, tuz oluşturur.) tepkime denklemleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

26. Sodyum bikarbonat hangi alanlarda kullanılır?

  • Cevap: Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından birisidir. Antiasit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur. Sodyum karbonat’ı andıran hafif alkali tadı vardır. Salin solüsyonu bileşiminde de kullanılır

10. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 169 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!