Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayıncılık

10. Sınıf Kimya SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları SDR Dikey Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya SDR Dikey Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145

Çevrenizde bir araştırma yaparak asit ve bazların endüstrideki farklı kullanım alanlarını belirleyiniz. Yaşadığınız il ve çevresinde bulunan fabrikalarda asit ve baz özellikteki maddeler kullanılıyor mu? Araştırınız. Edindiğiniz bilgileri rapor hâline getirerek sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Sanayide kullanılan asit ve bazlar, günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır. Tekstilden gübre sanayisine ve kağıt sanayisine kadar pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Aslında piyasa adlarına baktığımız zaman günlük hayatta ne kadar çok kullandığımızı anlayabilmek daha kolay olacaktır.
Sanayide Kullanılan Asitler ve Bazların Özellikleri

Hidroklorik asit: Tuz ruhu olarak bilinir. Banyo ve tuvaletlerde temizlik malzemesi olarak kullanılan bir asittir.
Sülfürik asit: Zaç yağı olarak bilinir. Boya sanayisinde ve patlayıcı yapımında kullanılan bir asittir.
Nitrik asit: Kezzap olarak bilinmektedir. Çeşitli patlayıcılar, dinamit, azotlu gübre ve plastik yapımında kullanılmaktadır.
Fosforik asit: Gıda koruyucu olarak ve gazlı içeceklerde kullanılmaktadır.
Sodyum hidroksit: Sud-kostik olarak bilinir. Endüstri alanında pek çok kimyasal maddenin yapımı sırasında kullanılır. Ayrıca sabun, kağıt, tekstil ve deterjan yapımında kullanılır. Hatta tıkanmış lavaboları açmak için de kullanılmaktadır.
Kalsiyum hidroksit: Sönmüş kireç olarak bilinmektedir. Deri üretimi sırasında ve kireç ile çimento yapımları sırasında kullanılmaktadır.
Amonyak: Piyasada da aynı adla bilinmektedir. Temizlik ürünleri ve deterjan üretimlerinde kullanılmaktadır. Renksiz ve kendisine özgü keskin bir kokuya sahiptir.
Hidrojen sülfür: Renksiz bir gaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Kokmuş yumurtayı andıran bir kokuya sahiptir. Çok zehirli bir maddedir. Hatta uzun süre solunduğu zaman kişinin ölümüne neden olabilmektedir. Havada seyreltik olarak bulunduğu zaman bile yorgunluk ve baş ağrısı yapmaktadır.
Potasyum hidroksit: Potas-kostik olarak piyasada bilinir. Deterjan, pil ve gübre yapımları sırasında kullanılmaktadır.
Hidroflorik asit: Yüksek oktanlı benzin yapımında, sentetik kriyolit imalatında kullanılmaktadır. Bu madde camların üzerine şekil yapmak amacı ile kullanılmaktadır.
Hidroksiyanik asit: Doğada bulunan zehirlerin en kuvvetlisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kokusu şeftali çekirdeği kokusuna benzemektedir. Yaklaşık 16 dakikada öldürücü tesirini göstermektedir.

10. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 151 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!