Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Matematik Anka Kuşu Yayınevi

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Anka Yayınevi

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 39 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Anka Yayınevi

ÖMER HAYYAM (1048-1131)

Ömer Hayyam, zamanında daha çok bilgin olarak ün kazandı. İran’ın Selçuklular yönetiminde olduğu bir çağda yetişen Hayyam, Horasan ülkesindeki büyük şehirleri, Belh, Buhara ve Merv gibi bilim merkezlerini gezdi, bir ara Bağdat’a da gitti. Zamanının hükümdarlarından, özellikle Selçuklu Sultanı Melikşah ve Karahanlı Şemsülmülk’ten büyük yakınlık gördü. Saraylarında, meclislerinde bulundu. Reşidüddin’in “Cami-üt-Tevarih” adlı eserinde anlattığına göre Ömer Hayyam ile okul arkadaşıydılar.

Hayyam’ın fizik, metafizik, matematik, astronomi ve şiir konuların- Temsili resim da çeşitli eserleri vardır. Bunlar arasında İbni Sina’nın Temcid (Yücelme) adlı eserinin yorum ve tercümesi de yer alır. Zamanında bir bilgin olarak ün kazanan Ömer Hayyam’ın edebiyat tarihindeki yerini belirleyen, sonraki yüzyıllarda Doğu İslam dünyasının en büyük şairlerinden biri olarak anılmasına yol açan Rubaiyat’ıdır (Dörtlükler).

Öğrenimini tamamlayan Ömer Hayyam, günümüze ulaşmayan pek çok kitabının yanı sıra kendisine büyük ün ve saygınlık kazandıran Cebir Risaliyesi’ni ve Rubaiyat’ı kaleme almıştır. On bölümden oluşan Cebir Risaliyesi’nde üçüncü dereceden denklemleri incelemiş ve bu denklemleri sınıflandırmıştır. Matematik bilgisi ve yeteneği zamanın çok ötesinde olan Ömer Hayyam, denklemlerle ilgili başarılı çalışmalar yapmış ancak negatif, kesirli ve sanal kökleri görememiştir. Sadece pozitif köklere ulaşmayı başaran Hayyam ayrıca üçüncü dereceden denklemlerin en fazla iki kökünü bulabilmiştir. Ayrıca Pascal (Paskal) üçgeni olarak bilinen üçgenle ilgili de bir kitap yazdığı bilinmektedir. Aralarında Ömer Hayyam’ın da bulunduğu Hint, Çin, İslam medeniyetlerindeki matematikçi ve düşünürler, Pascal Üçgeni olarak adlandırılan kavramı Pascal’dan daha önce ele almışlardır. Bu bağlamda matematiksel bilginin oluşumunda farklı kültür ve bilim insanlarının rolü olmuştur.

“Ey sevginin sırlarından habersiz yaşayanlar!
Bilin ki tüm varlığın baş kaynağı sevgidir, sevgi…’’
“Yalnız bilgili olmak değil, adam olmak;
Vefalı değil mi insan, ona bak.
Yücelerin yücesine yükselirsin,
Halka verdiğin sözün eri olarak.’’

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Anka Yayınevi Matematik Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
confused
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!