Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Matematik Meb Yayınları

10. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

Örnek 4

7 basamaklı 1 212 233 sayısının her bir basamağındaki rakam bir kağıda yazılarak bir torbaya atılıyor. Torbadan bir tane kağıt çekilmesi deneyinde A olayı “kağıtta 1 yazması”, B olayı “kağıtta 2 yazması” ve C olayı ise “kağıtta 3 yazması” olarak belirleniyor. Bu olaylardan hangilerinin eş olası durumda olduğunu, hangilerinin eş olası durumda olmadığını bulunuz.

Çözüm

Sayı 7 basamaklı olduğundan örnek uzayın eleman sayısı s (E) = 7 ve s (A) = 2, s (B) = 3, s (C) = 2 olur.

• Buradan A olayı ile C olayının eleman sayısı yani olası durumlarının sayısı eşit ve 2 dir. Dolayısıyla A olayı ile C olayı eş olası durumda olan olaylardır.
• A ile B olayının eleman sayıları ve C ile B olaylarının eleman sayıları yani olası durumlarının sayıları eşit olmadığından A ile B ve C ile B olayları eş olası durumda olmayan olaylardır.

Örnek 5

3 doktor ve 4 mühendisin bulunduğu bir gruptan rastgele bir doktor ile rastgele bir mühendis seçilme olaylarının eş olası olay olup olmadıklarını bulunuz.

Çözüm

Doktorların sayısı ile mühendislerin sayısı (olası durumların sayısı) birbirine eşit olmadığından bu iki olay eş olası durumda olmayan olaylardır.

Örnek 6

Bir zar atma deneyinde eş olası durumda olan ve eş olası durumda olmayan olaylar belirtiniz.

Çözüm

Bir zar atma deneyinin örnek uzayı E = {1, 2, 3, 4, 5, 6} olur.

• Tek sayı gelme olayı A = {1, 3, 5} ve çift sayı gelme olayı B = {2, 4, 6} olmak üzere her ikisinin de eleman sayısı (olası durumlarının sayısı) eşittir. Buradan bir zar atma deneyindeki tek sayı gelme olayı ile çift sayı gelme olayının eş olası durumda olduğu görülür.
• Gelen sayının 3 e bölünmesi olayı C = {3, 6} ve gelen sayının 3 e bölünmemesi olayı D = {1, 2, 4, 5} olmak üzere bu olayların eleman sayıları (olası durumlarının sayıları) eşit değildir. Buradan gelen sayının 3 e bölünüp bölünmediğinin belirlendiği bir zar atma deneyindeki durumlar eş olası değildir.

Bilgi

• Ortak elemanları olmayan kümeler ile temsil edilen olaylara ayrık olaylar denir. A ve B ayrık iki olay ise A + B = Q olur.
• İki olayın ortak elemanı varsa bu olaylara ayrık olmayan olaylar denir. A ve B ayrık olmayan iki olay ise A + B ! Q olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!