Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları / 10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 118 Cevabı

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 118 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı 

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Temel haklar ve özgürlükler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yaşama HakkıSağlık HakkıEğitim HakkıDüşünce Özgürlüğü,İnanç Özgürlüğü,  İbadet HakkıÖzel Yaşam Gizliliği HakkıEkonomik Haklar.

2. Özel yaşamın gizliliği ne demektir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayatınızda başkalarının görmesini, duymasını, bilmesini istemediğiniz birçok özel anlarınız vardır. İnsanın hiç kimseyle paylaşamayacağı, sadece kendisini ilgilendiren anılar, bilgi­ler, olaylar vb. onun özel hayatını oluşturur. Hiç kimse bir başkasının özel hayatını araştırma, onun sırlarını açığa vurma, mektuplarını ya da elektronik postalarını oku­ma, telefonlarını dinleme hakkına sahip değildir. Bu nedenle herkes, özel hayatın gizliliği hakkının temel insan hakları arasında yer aldığını bilmelidir. Başkalarının özel hayatını araştıran kişi, onların sırlarını, kusurlarını, ayıplarını, eksik yönlerini araştırıyor, demektir. Böyle davranan kişi, özel hayatın gizliliği hakkı­na saygısızlık etmektedir.

3. İslam dininde inanç özgürlüğünün sınırlarını açıklayınız.

  • Cevap: Hiç kimse unutmasın ki inanç özgürlüğü sınırlıdır.Eğer sınırsız olsaydı kimse de insanlık diye bir zerre kalmazdı.Dünyanın anayasasında birsürü yasaklar vardır.bir ayete göre ““…Hiç yaratan bilmez mi? O en ince işleri görüp bilmektedir, her şeyden haberdardır.”” evet Allah biz ne yaparsak yapalım haberdardır bu yüzden dünyada her şeyi yapmak sınırsızmış gibi davranamayız.Eğer öyle davranırsak biz insan değiliz demektir.

4. Hak ve özgürlüklerin kullanımına zararlı alışkanlıkların etkisini örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Hak ve özgürlüklerin kullanımına sigara, alkol, kumar, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar engel olur. Özellikle alkol, uyuşturucu ve kumar, insandan maddi ve manevi pek çok şey götürür, insanı temel hak ve hürriyetlerinden uzaklaştırır. Alkol ve uyuşturucu maddeler kişiyi sarhoş ederek akıl ve düşünme duygusunu kaybettirir. Böylece düşünce özgürlüğü sarsıldığı gibi, eğitim hakkından da tam yararlanamaz.

5. İfade özgürlüğünün kullanımında dikkat edilmesi gereken şartlar nelerdir?

  • Cevap: İfade özgürlüğü gelişmiş bir medeniyette ve ilerlemeci bir felsefede olmazsa olmaz bir durumdur. Ancak ifade edilen şeyin başkalarının haklarına zarar vermemesi, başkalarının değerlerini incitmemesi, tahkir içermemesi, kastı aşmaması ve şiddete yönlendirmemesi gerekmektedir.

6. Kul hakkı niçin önemlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Allah (c.c.) bir ayetinde bildiğim kadarıyla af dilediğimiz de affedebileceğini fakat kul hakkını affedemeyeceğini bildiriyor nedeni başkasıyla aramızda olan bir olay bunun için hakkını helal ettirmeliyiz tanıdıklarımıza ve hakkına girdiklerimize.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi bir hak olarak kabul edilemez?
A) Özel yaşamın gizliliği
B) Kendi yaşamına son verme
C) Düşünce ve ifade özgürlüğü
D) İnanç özgürlüğü
E) İbadet özgürlüğü

  • Cevap: B

2. Temel haklar ve özgürlüklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Temel haklar ve özgürlükler, doğuştan kazanılan haklar ve özgürlüklerdir.
B) Temel haklar ve özgürlükler, ayrım yapılmaksızın bütün insanlar için geçerlidir.
C) Temel haklar ve özgürlükler, ülkelere ve kişilere göre değişebilir.
D) Temel haklar ve özgürlüklerin kullanımında başkalarına zarar verilemez.
E) Temel haklar ve özgürlükler, kişilerin makamına ve zenginliğine göre düzenlenemez.

  • Cevap: C
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir