Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları / 10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı

2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Arife AYAZ ŞAHİN, Haydar Sinan KOLUAÇIK, Mehmet UYANIK, Sarper Serkan AVCI tarafından 168 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Volkan NUR tarafından yapılmış.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı

1. Yalan söylemek doğru mudur?

  • Cevap: Tüm insan davranışlarında olduğu gibi en önemli şey, davranışın kendisi değil her eylemin altında yatan niyettir. Son derece dürüst olmakla övünen ve herkese “doğruları şakıyan” insanlar vardır. Karşımızdaki kişinin niyetinin doğruyu söylemek mi yoksa ahlaki bir temeli kullanarak canımızı yakmak mı olduğunu anlamalıyız. Aynı şekilde, takdire şayan bir niyetle yalan söyleyen insanlar da vardır. Bir süre önce bir muhabir, annesinin hastalandığını anlattı. Doktor onu yanına çağırıp teşhisi açıklamış: Pankreas kanseri. Adam, doktordan hastalığının ne olduğunu annesine söylememesini rica etti. Çünkü annesi her şeyden çok kolay etkilenen biriydi ve bu durum, hastalığının tedavisini güçleştirecekti.Kendi etik değerlerine dayanarak doktor, kadın teşhisi söyledi. Gerçeği öğrenen kadın sinir krizi geçirdi ve bir hafta sonra hipertansif acil durum sebebiyle öldü. Bu gerçek, onu öyle korkutmuş ve acı çekmesine sebep olmuştu ki bu haberin saklanması çok daha iyi olacaktı. Kimi zaman yalan söylemek faydalı olur en azından doğruyu söylemenin en iyisi olacağını düşünene dek.

    Yani bir yalan ancak ardında yatan nedenler ve etkileri hesaba katıldığında değerlendirilebilir. Niyetiniz, daha kötü bir durumdan kaçınmaksa ahlak meselesini bir kenara bırakıp gerçeğin pratik etkisine odaklanmak akıllıca olacaktır. Yalan söylemek, her zaman kınanacak bir davranış değildir.

2. Bir ürün %25 indirimli olarak 90 TL’ye satılıyorsa indirim yapılmamış fiyatı nedir?

  • Cevap100’ün çeyreği 25 ise bu ürünün önce ne kadar indirim aldığını bulmalıyız.100-25=75 bu indirim yapılmayan kısım

    %75 yüzün 4te 3ü dür

    90:3=30

    o zaman bu ürün 30tl indirim almış

    indirim alan fiyatı ve yapılan indirimi toplarsak indirimsiz fiyatı buluruz

    90+30=120

    işlem: 90:3=30

    90+30=120

3. Hıçkırık nedir?

  • Cevap: Çok yemek yemekten ya da sinirsel nedenlerle, diyaframın istemsiz bir biçimde kasılmasıyla hava akciğerlere geçerken boğazdan çıkan ve düzgün aralıklarla yinelenen ses.

4. Arabasının camına 10 dakika sonra geleceğini yazan bir insanın ne zaman gittiğini nasıl anlarsınız?

  • Cevap
* Cumadan ve pazardan sonraki günlerin cumartesi ve pazartesi olarak isimlendirilmesinin nedeni nedir?
* Yarısı boş bardak mı yoksa yarısı dolu bardak mı?
* Saçı olmayanlar kel midir?
* Aynadaki görüntü nasıl oluşur?

5. Hayatın anlamı nedir?

  • Cevap:

Birçok insan kendine bir dönem “Hayatın anlamı nedir?” diye sorar ve kendince cevaplar verir, en popülerleri şunlardır:

Yaşamı sürdürebilme ve maddi/geçici başarı

  • …Geliri arttırmak ve sosyal statüyü yükseltmek.
  • …Başkalarıyla yarışmak ya da ortak olmak
  • …Sizi yaralayanları yok etmek ya da pasifist kalmaya çabalamak
  • …Yaşamak
  • …Kendi ailenizi ya da başkasının ailesini korumak
  • …Güç kazanmak ve gücü kullanmak
  • …Kitap ya da tablo gibi sanat eseri miras bırakmak/bırakmaya çabalamak
  • …Fiziksel, finansal ya da mental özgürlük kazanmak
  • …Ünlü olmak
  • …Çocuk sahibi olmak

Bilgelik ve bilgi

  • …Soru sormamak ya da sürekli soru sormak
  • …Sınırların ötesini keşfetmeye çalışmak
  • …Birinin hatalarından ders çıkartmak
  • …Sürekli olarak hayatın anlamını öğrenmeye ve anlamaya çabalamak
  • …Bir insanın bakış açsını/dünya görüşünü değiştirmek

Ahlaki

  • …Merhamet göstermek
  • …Başkalarıyla ve doğayla barış içinde yaşamak
  • …Aşık olmak
  • …Aşık ettirmek
  • …Erdemli olmaya çalışmak
  • …Başka insanlara hizmet etmek
  • …Adalet için çalışmak

Dinsel ve ruhanî.

  • …İç huzuru yakalamak
  • …Güzel ameller yapmak
  • …Ölümden sonra cennete ulaşmak
  • …Tanrı’ya hizmet etmek
  • …Kul olmak

6. Cumadan ve pazardan sonraki günlerin cumartesi ve pazartesi olarak isimlendirilmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Ertesi gün olduğu için bu şekilde isimlendirilir. 

7. Yarısı boş bardak mı yoksa yarısı dolu bardak mı?

  • Cevap:

8. Varlık var mıdır?

  • Cevap: Varlık bilimin temel sorusudur. varlık, bilince tabi olmaksızın var olabilir. onu bilinebilir kılan, bilincin ta kendisidir. varlık ve bilinç iki ucu açık bir durum olarak çıkıyor karşımıza. varlık gerçekten bilince tabi olmak zorunda mı? Peki bilince tabi olmaması, bilinememesi hangi sonucu doğurur? Muamma değil ama ne yazık ki şu anda bilinebilir de değil.

9.Uzaylılar var mıdır? 

  • Cevap:   NASA’nın uzay görevlerinde uzun yıllar çalışan ve araştırmalarda bulunan bilim insanları ve astronotlar düzenlenen bir etkinlikte konuştu. ABD’nin Los Angeles kentinde bir araya gelen bilim insanları ve astronotlar açıklamalarda bulundu. Ünlü yönetmen Darren Aronofsky’nin yeni projesi One Strange Rock için bir araya gelen astronotlar, evrenin tahmin edilenden de büyük olduğunu açıklayarak uzaylılarla karşılaşma olasılıklarını sıraladı. Uzayda 4.000 saat geçiren Kanadalı astronot Chris Hadfield, “Temelde her yıldızın gezegeni olduğunu kanıtladık. Şimdi matematiği yapmak size kalmış. Eğer Mars’ta fosil bulabiliyorsak ya da okyanusun derinlerinde bir kurtçuk bulunabiliyorsa evren hayat doludur. Yaşam bulmak çok kolay fakat zor olan akıllı, karmaşık ve zeki bir hayat formu bulmak” derken ünlü astronom David Kornreich, “Gözlemlenebilir evrende 1 septilyon (1.000.000.000.000.000.000.000.000) yıldız var. Üstelik bu rakam sadece tahmini, bunun çok üzerinde yıldız olabilir. Eğer her bir yıldızın en az 1 adet gezegeni varsa, uzayda akıllı yaşam formu bulunabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

10. Saçı olmayanlar kel midir?

  • Cevap: Hayır değildir. 

11. Aç kalınca yemek yer misin?

  • Cevap: Evet yeriz. 

12. Özgürlük nedir?

  • Cevap: Herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu.

13. Aynadaki görüntü nasıl oluşur?

  • Cevap: Ayna, ışığın % 100’e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzey. Metal yüzeylerin parlatılmasıyla ilk ayna elde edilmiştir. Daha sonraları ise, cam levhaların bir yüzeyleri civa amalgamaları ile kaplanarak, ayna elde edilmiştir. Günümüzde ise, genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazan gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır. Alüminyum sırlı aynalar, dalga boyu 0,4 mikrondan küçük olan morötesi ışınları da yansıtırlar. Aynalar; düzlem, küresel ve parabolik diye üç gruba ayrılırlar. 

1. Hangi sorular cevabını içinde taşımaktadır? Neden?

  • Cevap
Arabasının camına 10 dakika sonra geleceğini yazan bir insanın ne zaman gittiğini nasıl anlarsınız?
* Cumadan ve pazardan sonraki günlerin cumartesi ve pazartesi olarak isimlendirilmesinin nedeni nedir?
* Yarısı boş bardak mı yoksa yarısı dolu bardak mı?
* Saçı olmayanlar kel midir?
* Aynadaki görüntü nasıl oluşur?

2. Hangileri bilimin cevap aradığı sorulardır? Neden?

  • Cevap:  Varlık var mıdır? Uzaylılar var mıdır?

3. Hangileri felsefe alanına yönelik sorulardır? Felsefe sorularını diğer sorulardan ayıran özellikleri düşünerek açıklayınız.

  • Cevap:  Varlık var mıdır? Hayatın anlamı nedir? Özgürlük nedir?  Bilim, sanat ya da iş açısından sorunlara yaklaşmak felsefe ile yaklaşmaya benzemez. Felsefe bir meslek değil, bir yaşam tarzıdır. Felsefenin sorduğu sorular yaşama dairdir. Belli bir alanda sadece ona ilişkin soruları yoktur. Odaklandığı konu ile birlikte her şeyi ve herkesi ilgilendiren sorular sorar.
2
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
12
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir