Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı İlk Çocukluk Cevapları

blank

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Ünite Anı Sayfa 250, 251, 252, 253, 254 İlk Çocukluk Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı İlk Çocukluk Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 250 Cevabı

1. Çocukluğunuza ait sizde derin bir iz bırakan, sizi etkileyen güzel bir olay var mı? Anlatınız.

  • Cevap: Evet, var. Babam ilk okulda eğer derslerimde başarılı olursam bana bisiklet alacağını söylemişti. Ben de 4. sınıfta iken teşekkür belgesi almıştım, hemen karnemi babama göstermiştim. O da bana bisikletimi almıştı çok mutlu olmuştum.

2. Anı yazmak, sizce diğer edebî türlere göre daha kolay mıdır? Düşüncelerinizi nedenleriyle paylaşınız.

  • Cevap: Bence diğer edebi türler ne kadar kolaysa ya da ne kadar zor ise anı yazmak da o kadar kolay ve zordur. Genellikle rahat bir anlatımı olması ve konunun yazan kişinin başından geçmiş olması anı yazımını biraz da olsa kolaylaştırmaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevabı

1. • Âşık Garib’e, Kerem hikâyesine yeğ tuttuklarım bunlardı.
• O zaman annem, “Buraları atlayalım, içim sıkıldı” der, ama babamı kandıramazdı.

Yukarıdaki cümlelerde geçen altı çizili ifadelerin anlamlarını cümlelerin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

yeğ tutmak: bir şeyi hepsinden daha iyi, daha üstün sayıp ona yönelmek, yeğlemek.
içi sıkılmak: sıkılmak, bunalmak, içi daralmak.

2. Metinde anlatılanlara göre Hüseyin Cahit Yalçın, kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanmıştır?

  • Cevap: Oyun oynamaktan hoşlanmadığı için en büyük oyunu ve de vakit geçirme kaynağı kitap okumak olmuştur. Geceleri aile arasında okunan romanlar da yazarı derinden etkilemiş okuma konusunda hevesli etmiştir.

3. Metne göre Hüseyin Cahit Yalçın’ı en çok etkileyen yazarlar ve eserler hangileridir?

  • Cevap: Özellikle Ahmet Mithat’tan etkilendiğini söyler. Bunun yanında içerik olarak dini kahramanlıkların anlatıldığı Cenknameler, Battalnameler ve Peygamberin hayatını konu edinen eserler ilgisini çekmektedir. Son olarak da döneminde Avrupa’da kaleme alınmış macera romanlarını çok okuduğunu görürüz.

4. Okuduğunuz metne göre yazar, yazı denemeleri yapmaya ne zaman ve hangi duygular içerisinde başlamıştır?

  • Cevap: Okuduğu kitapların güzelliği karşısında büyülenmiş gibi olduğu için bir gün kendisinin de neden yazmadığını sorgular. Sonra da alır kalemi başlar yazmaya.

5. Metinde geçen “Ciltsiz durumlarıyla birbirlerine dargın gibi yan yana dizilmeleri pek zor olan bizim Türkçe kitapları, kitaplığımın boş raflarına âşıkça bir özenle dizip karşılarına geçer, mutlulukla kendimden geçercesine uzun uzun seyrederdim. Rafların boş tarafları içime derin bir sıkıntı verirdi. Kitapların irili ufaklı, düzensizliğine de üzülürdüm.” cümlelerinden hareketle yazarın kitaplara bakış açısını tespit ediniz.

  • Cevap: Yazar kitapları sanki nefes alan canlılar gibi düşünmüştür. Yazara göre kitaplar onun hazineleridir. Yan yana dizilmiş birer hazine parçalarıdırlar.

6. Metinde anlatılanlardan hareketle konuyu söyleyiniz.

  • Cevap: Konu yazarın çocukluğu ve kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandığıdır.

7. Metindeki anlatıcıyı ve bakış açısını bulunuz.

  • Cevap: Metinde anlatıcı yazarın kendisidir. Psikolojik tahliller yapıldığından ötürü de hakim bakış açısı vardır.

8. Metindeki ana düşünce ile yardımcı düşünceleri belirleyiniz. Belirlediğiniz cümleleri aşağıdaki şemalara yazınız.

Ana Düşünce: Kitap okumanın çocukluktan gelen bir alışkanlık olduğu.
Yardımcı Düşünce: Yazarın aile hayatında okumanın yeri, yazarın nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandığı, yazarın neler okuduğu.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 254 Cevabı

9. Metinde kullanılan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını bularak aşağıdaki şemalara yazınız.

Anlatım Biçimleri: Öyküleme ve betimlemeden faydalanılmıştır.
Düşünceyi Geliştirme Yolları: Örnek gösterme, karşılaştırma yapma gibi yollar kullanılmıştır.

10. Metnin dil ve anlatım özellikleriyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Metin bazı yerler hariç yazısını sade yalın bir dille aktarmıştır. Anlatım olarak sohbete benzer bir anlatımı benimsemiştir. Samimi, açık gündelik halk dilinin kullandığı bu metin bazı yerlerde yapılan benzetme ve anlarla da zenginleştirilmiştir.

11. Okuduğunuz metinden hareketle dönemin sosyal ve kültürel yapısıyla ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: O dönemde teknolojik gelişmeler pek fazla olmadığı için televizyonların yerini kitaplar almıştır. İnsanlar birçok yeni şeyi o dönemler kitap okuyarak öğreniyorlardı.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 250, 251, 252, 253, 254 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
21
2
1
32
13
5
16

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!