Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Münir Özkulu Yitirdik Cevapları

blank

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Ünite Haber Metni Sayfa 270, 271, 272, 273, 274 Münir Özkulu Yitirdik Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Münir Özkulu Yitirdik Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 270 Cevabı

1. Hangi sıklıkla gazete ve dergi okursunuz?

  • Cevap: Genellikle her gün gazete okumaya çalışırım. Ama derslerimin yoğun olduğu zamanlarda ne yazık ki bunu pek gerçekleştiremiyorum. Yine de elimden geldiğince okumaya çalıştığımı söyleyebilirim.

2. Gazete ya da dergilerde hangi tür haberleri okumaktan hoşlanırsınız?

  • Cevap: Ben kültür sanat ile spor haberlerini okumaktan hoşlanırım. Özellikle kültüre ilgim olduğu için yeni çıkan kitapların tanıtımlarını ya da sinemaya gelen son filmlerin tanıtma yazılarını okumaktan daha çok keyif aldığımı söyleyebilirim.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 273 Cevabı

1. Okuduğunuz haber metninin başlığı, içerikle örtüşmekte midir? Bundan hareketle haber metinlerinde başlık kullanımının önemini açıklayınız.

  • Cevap: Evet örtüşmektedir. Bir haber metninde en önemli şey başlıktır. Başlık okurun en çok ilgisini ve dikkatini çeken kısımdır. Bu bakımdan başlık seçilirken kısa ama etkili ve okurun hemen dikkatini çekecek başlıklar bulunmalıdır.

2. Okuduğunuz haber metninde 5N1K kuralının unsurlarını belirleyiniz.

Cevap:

ne: Münir Özkul’un ölümü
nerede: İstanbul’da
nasıl: Uzun zamandır hasta olması
ne zaman: 2018
neden: Hastalığına yenik düşmesinden dolayı
Kim: Münir Özkul

3. Metinde kullanılan fotoğraflar içeriği destekler nitelikte midir? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Desteklemektedir. Çünkü habere konu alan ölen sanatçıya ait fotoğraf kullanılmıştır.

4. Okuduğunuz metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Tema: Münir Özkul’un hayatını kaybetmesi
Konu: Münir Özkul’un hayatını kaybetmesi ve yaşamı ürettikleri

5. Okuduğunuz haber metninde muhabir, olayları anlatırken bilgileri olduğu gibi mi aktarmış yoksa metne kendi yorumlarını da katmış mıdır?

  • Cevap: Metne kendi yorumlarını da katmıştır. Örnek olarak şu ifadeleri gösterebiliriz: “Mahmut Hoca” ve Yaşar Usta” gibi Türk sinemasının unutulmaz karakterleriyle özdeşleşen Özkul, 200’den fazla filmde oynadı.”

6. Metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz.

  • Cevap: Tanımlama, örnekleme, karşılaştırma gibi düşünceyi geliştirme yollarından ve açıklama-öyküleme gibi anlatım biçimlerinden yararlanılmıştır.

7. Okuduğunuz metnin dili, seslenilen hedef kitlenin anlayabileceği seviyede midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet, sade yalın ve anlaşılır  bir dil kullanılmıştır.

8. Sizce metinde inandırıcılık hangi unsurlarla sağlanmıştır? Metinden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Özellikle tarih verilerek yapılan açıklamalar, oynadığı film tiyatro ve dizilerin araştırılarak metinde yer alması okurun metne inanmasını sağlamaktadır.

9. Münir Özkul’un Türk sinemasındaki yeriyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Metinden hareketle düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Münir Özkul yediden yetmişe herkesin çok sevdiği Mahmut Hoca, Yaşar Usta gibi ölümsüz kahramanları canlandıran oynadığı sayısız film ve tiyatro ile bu alandaki herkesin rol modeli kabul ettiği ölümsüz bir sanatçıdır.

10. “Özkul 1968’de Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil’in Kanlı Nigar oyunundaki rolüyle İlhan İskender Armağanı’nı kazandı. Gene bu başarısı üzerine İsmail Dümbüllü, Kel Ha- san’dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu Özkul’a verdi (Özkul bu kavuğu 1989’da Ferhan Şen- soy’a devretti.).” Bu parçadan yola çıkarak Münir Özkul’un Türk tiyatrosuna katkıları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: 50 yıldan uzun bir süre tiyatroya emek vermiş, bir çok oyuncu yetiştirmiş, hatta geleneksel Türk Tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri haline gelerek bu geleneğin devam etmesine büyük katkı sunmuştur.

1. Aşağıdaki cümleleri yapısına ve yüklemin türüne göre inceleyerek boş bırakılan yerlere yazınız.

Türk sinemasının usta isimlerinden Münir Özkul, 93 yaşında hayatını kaybetti.

  • Cevap: Kurallı cümle ve fiil cümlesidir.

15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Münir Özkul, tiyatrodaki ilk sahne deneyimini 1940 yılında Bakırköy Halkevi’nde yaşadı.

  • Cevap: Bileşik yapılı ve isim cümlesidir.

1980’lerin ortalarında Ferhan Şensoy’un Orta oyuncular topluluğuna katıldı, aralarında “İstanbul’u Satıyorum”un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti.

  • Cevap: Bileşik yapılı ve fiil cümlesidir.

İlk dönem filmlerinden dikkat çekenleri Edi ile Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı’dır.

  • Cevap: Bileşik yapılı ve isim cümlesidir.

2. Okuduğunuz metinde tırnak işareti ve yay ayracın kullanım amaçlarını açıklayınız.

  • Cevap:

Tırnak işareti: Bir yazı içinde başkasından olduğu gibi aktarılan sözlerin başına vesonuna konur.
Yay ayraç: Cümledeki anlamı tamamlayan ve cümlenin dışında kalan ek bilgiler için kullanılır. Yay ayraç içinde bulunan ve yargı bildiren anlatımların sonuna uygun noktalama işareti konur.

Dostoyevski’nin Suç ve Ceza, Orhan Kemal’in Vukuat Var adlı eserleri; birer haber yazısından yola çıkılarak yazılmıştır. Siz de Türk veya dünya edebiyatında bu şekilde oluşturulmuş edebî eser örneklerini araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı sınıfta sözlü olarak paylaşınız.

  • Cevap: Araştırma sonuçlarınızı sınıfta sözlü olarak paylaşabilirsiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 270, 271, 272, 273, 274 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
8
3
1
5
2
2
2

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!