Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ata Yayıncılık

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ata Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 10

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 10 Cevapları Ata Yayıncılık’a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ata Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 10

1. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sabrını vurgulayan bir hadis mealini araştırıp defterinize yazınız.

  • Cevap: Sabır Bir Işıktır: Ebu Malik el-Eş’arl’nin naklettiğine göre, Resülullah (sav) şöyle buyurmuştur: ” … Namaz bir nurdur, sadaka bir burhandır, sabır bir ışıktır …” (M534 Müslim, Taharet, 1)

2. Tevazu, hilm ve rıfk kavramlarının anlamını sözlükten bulup defterinize yazınız.

  • Cevap:

Tevazu: Nefsini her zaman ikinci planda tutmak, alçak gönüllü olmak, kendi hatalarının farkına varması, gurur ve kibirden uzak bir hayat yaşayan insanlara denir.
Hilm: Yumuşak huyluluk, yumuşak karakterlilik, sakin tabiatlılık, nefsi hakim olma halidir.
Rıfk: Huyda ve hareketlerde ılımlı olma, nezâketle davranma, yavaşlık, mülâyimlik anlamındadır.

3. Güzel ahlakı öğütleyen ayet ve hadis meallerinden ikişer örnek bularak arkadaşlarınıza okuyunuz.

  • Cevap:

Güzel ahlakı öğütleyen ayetler;

– Muhakkak Allah adalet ve iyilikle ve kısımları görüp gözetmekle emin, aklın ve dinin kabul etmiyeceği çünkü işlerden ve haksızlıklardan da nehyeden bu hususta size öğüt verir.   Nahl Suresi – 90. Ayet

– Ey bizim Rabbimiz, bir de onlara içlerinden öyle bir peygamber gönder ki, onlara senin âyetlerini tilavet eylesin, kendilerine kitabı ve hikmeti öğretsin, içlerini ve dışlarını tertemiz yapıp onları pâk eylesin. Hiç şüphesiz Azîz sensin, hikmet sahibi Sensin. Bakara Suresi – 129. Ayet

Güzel ahlakı öğütleyen hadisler;

Enes radıyallahu anh şöyle buyurdu: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem insanların en güzel ahlâklısı idi. Buhârî

Nevvâs İbni Sem’ân radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e iyilik ve kötülüğün ne olduğunu sordum. Buyurdu ki: “İyilik güzel ahlâktan ibarettir. Günah ise kalbini tırmalayıp durduğu halde insanların bilmesini istemediğin şeydir.” Müslim, Birr 14, 15. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 52

4. Arkadaşlarınızda güzel ahlakla ilgili aradığınız özellikleri defterinize yazınız.

  • Cevap: Arkadaşlar arasında ihtilaf çıkarmayan  insanları birbirine düşürecek sözlerden ve işlerden sakınan, kimsenin ayıplarını ve gizli taraflarını araştırmaz  ortaya dökmeyen, bilmediği bir konu hakkında hüküm vermeyen, yalan söylemez, yalan yere yemin etmez, israftan da  cimrilikten de sakınır, ne eliyle ne de diliyle hiçbir kimseyi incitmez.

5. Hz. Osman’ın (r.a.)(2) hayatını İslam tarihi kitaplarından okuyunuz.

  • Cevap:  Hz. Osman (ra), Dört Büyük Halife’den üçüncüsüdür. Hz. Ömer’den (ra) sonra halifelik görevini 644 yılında almış ve 12 yıl kadar sürdürmüştür. En uzun süre halifelik yapan Hz. Osman’dır. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (Sav) damadı olmuştur. Hz. Muhammed’in (Sav) önce Rukiyye isimli kızıyla evlenmiştir. Daha sonra Rukiyye’nin vefat etmesiyle bir başka kızı olan Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir. Peygamberin iki kez damadı olması, iki kızıyla evlenmiş olması hasebiyle Zi’n-Nureyn yani “iki nur sahibi” olarak da anılır. Hz. Osman (ra), ilk müslüman olanların beşincisidir. Müslüman olduğu sırada 34 yaşlarındaymış. Bedir dışındaki savaşlara katıldı. 644’de halife oldu. Sebe taraftarları evini kuşattı; oruçluyken, Kuran okurken öldürüldü (656). Cenazesini Zübeyr kaldırdı, Bâkî mezarlığına gömüldü. Osman zengindi, vahiy kâtibiydi. Kuran’ı çoğaltmıştır. Lâkabı Nâşîr-ûl Kuran’dı. 146 hadis rivâyet etmiştir.

Alçak gönüllü (mütevazı) kimseler toplumda daha çok sevilir ve saygı görürler.” görüşüne katılıyor musunuz? Niçin? Arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Alçak gönüllülük, insanın kendi değerini, yeteneklerini, olumlu ve olumsuz yanlarını bilerek kendini olduğundan başka türlü göstermemesi veya göstermeye kalkışmamasıdır. Kesinlikle güvensizlik ve ürkeklik değildir. Ancak alçak gönüllü olmak, elinde bulunan maddi imkânlar, özel yetenekler veya ideal fiziki görüntü nedeniyle kendini diğer insanlardan üstün görmemektir. Fazilet ve erdemliğin temeli olan alçak gönüllülüğe sahip olan kişilerin davranışları doğal ve içtendir. Aynı zamanda bu kişiler şefkatli, hoşgörülü ve kendisine güvenen insanlardır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 10 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!