Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 102

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 102 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 102

1. Klasik Dönemde Osmanlı siyasi ve idari teşkilatının ortaya çıkışı ve kurulan sistem hakkında neler söylenebilir? Görüşlerinizi okuduğunuz metinde verilen bilgilere dayandırarak açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı siyasi ve idari teşkilatı özgün bir sistem olarak ortaya çıkmamıştır. İlk başlarda daha önceki Türk İslam devletlerinde ortaya konulan uygulamaların devamı olmakla birlikte ihtiyaca göre tarihî süreçte kendine özgü bir model oluşturmuştur.

2. Fatih döneminde devletin siyasi ve idari yapılanmasında bir dönüşüm yaşanması hangi gelişmelerden sonra gerçekleşmiştir?

  • Cevap: İstanbul’un fethi ve Doğu Roma idaresinin sona ermesiyle Osmanlı Devleti yeni bir siyasi dönüşüm yaşamıştır. Önceki devirlerde örf ile gelişmiş olan siyasi, idari, askerî vs. birtakım uygulamalar sistemleştirilerek teşkilat ve teşrifat kanunnamesi meydana getirilmiştir. Fatih Kanunnamesinde yer alan hükümetler ve uygulamalarla mutlak hükümdar tipi güçlenmiştir.

3. Osmanlılar, kendilerinden önceki Türk İslam devletlerindeki divan teşkilatına nasıl bir farklılık getirmişlerdir?

  • Cevap: Önceki Türk İslam devletlerinde onlarca divan bulunmasına karşılık Osmanlıların bunu teke indirmesi yeni ve farklı bir uygulamadır.

4. Okuduğunuz metinlerden hareketle Osmanlı merkez teşkilatının temelini oluşturan kurumların hangileri olduğu söylenebilir?

  • Cevap: Osmanlı merkez teşkilatının temelini oluşturan kurumlar Saray ve Divan-ı Hümayundur.

5. XVI. yüzyılda Osmanlı Devletinin “taşra” olarak adlandırılan sınırlarının hangi bölgeleri kapsadığı söylenebilir?

  • Cevap: Osmanlı taşrası Anadolu, Rumeli, Arabistan ve Kuzey Afrika’yı kapsamaktadır ve buralar aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin ulaştığı sınırları da göstermektedir.

6. Klasik Dönemde Osmanlı taşra teşkilatlanmasındaki idari birimler hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Tımarlı eyaletler olarak Anadolu ve Rumeli’de, Salyaneli sisteme tabi eyaletler olarak Arabistan ve Kuzey Afrika’da, Özel Statüye tabi eyaletler olarak da Kırım’da hanlık, Haremeyn’de şeriflik, Eflak Boğdanda voyvodalık gibi Osmanlı taşra teşkilatlanmasında çeşitli idari birimler bulunduğu görülmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!