Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 129

Verilen metinden yola çıkarak soruları cevaplayınız.

Osmanlıda çiftlik; tımar sistemi içerisinde yer alan miri arazilerde tahrir yapılması sonucunda, toprağın bağ ve bahçeler dışında işlenmek üzere belli birimlere (bir çiftçi ailesinin işleyebileceği büyüklükteki parçalara) ayrılmasıdır. Çiftlik; ziraat yapılan yer anlamına gelmekle birlikte, genellikle bir çift öküzün işleyebileceği arazi olarak tanımlanmaktaydı. Osmanlı toprak sisteminde köylü daimi bir kiracı konumundaydı ve bu kiracılık babadan oğula, nesilden nesile geçebiliyordu. Devlet bu uygulama ile bir anlamda çiftlik biriminin bölünmezliğini kanun hükmünde garanti altına almış oluyordu. Bu sistemde, çiftçilerin toprağı sebepsiz yere üç yıldan fazla üst üste nadasa bırakmasına, ekip biçtiği yeri boş (boz) bırakıp gitmesine ve başka bir sanatla meşgul olmasına izin verilmezdi. Devlet, çiftini, çubuğunu terk eden kişiler için “çiftbozan vergisi” adı altında bir vergi koyarak, bir anlamda hem caydırıcı olmaya hem de denetimi elde tutmaya çalışmıştır.

Çitfhane sistemin devamlılığında, sizce hangi zümrenin (yönetenler/köylüler) varlığı daha önemlidir? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Çitfhane sistemin devamlılığı devlet açsından daha önemlidir. Devlet bu sistemle hem toprakları üzerinde feodal oluşumları engeller hem de halkı üzerinde kontrolünü sağlar.

Osmanlı toprak sistemini yönetim ve köylüler açısından değerlendirip, zayıf ve güçlü yönlerini yazınız.

  • Cevap:

Yönetim açısından: Toprak ve halk üzerinde denetim yapılarak üretimde süreklilik sağlanmıştır.
Köylüler açısından: Sorumluluklarını yerine getirdikleri sürece, sürekli bir geçim kaynağına sahip olmuşlardır.
Zayıf yönleri: Eğer köylüler topraktan aldıkları gelir ile geçinemezlerse toprakları topluca terk edebilirler. Bu durum toprakların boş kalmasına ve devletin gelir kaybına neden olabilir. Güçlü yönleri: Toprakların işlenmesi, üretimde süreklilik sağlanması ve devlete gelir getirmesi.

Sizce köylülerin topraklarını izinsiz terk edip göçmesi ne gibi sonuçlara yol açardı? Arkadaşlarınızla birlikte belirlediğiniz sonuçları balık kılçığı diyagramında gösteriniz.

  • Cevap:

Topraklar boş kalır.
Devlet gelir kaybına uğrar.
Topraklar varlıklı ve nüfuzlu kişilerin eline geçer. Köyden kente göçler artar.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!