Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 19

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 19 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 19

Aşağıdaki soruları görseller ve metinden yola çıkarak yanıtlayınız.

Görselleri inceleyerek geçmişte uygulanan bu tedavi yöntemleriyle ilgili bildiklerinizi altlarındaki boşluklara yazınız.

  • Cevap:

Görsel 1de şifalı olduğu düşünülen bitki özlerinden yararlanarak bitkisel tedavi yapmak.
Görsel 2’de kızgın demirle yarayı dağlayarak iyileştirmek.
Görsel 3’te şifa verdiği düşünülen hayvanlardan yararlanarak tedavi etmek (sülük gibi).

DARÜŞŞİFA

XI. yüzyıldan itibaren Türk göçlerine sahne olan Anadoluda Selçuklular gerçekleştirdikleri mimari eserler ve kurumlarla Anadolu kültürünün kaynaşmasını ve halkın ihtiyaçlarının giderilmesini amaç edinmişlerdir. Selçuklu Türkiye’sinde bu amaçlarla açılan sağlık kurumları için çok çeşitli isimler kullanılmıştır. Darüşşifalar en çok “bîmâristan” olarak isimlendirilmiştir. “Mar” yılan demektir, “mâristan” da yılan evi, yılan yurdu demektir. Hastaya ise yılansız, şifasız anlamına gelen “bîmâr” denmektedir. Hastaların tıbbi bakımlarının ve tedavilerinin parasız yapıldığı darüşşifalar; kervansaray darüşşifaları, seyyar darüşşifaları ve saray darüşşifaları olmak üzere üçe ayrılmış, bilgi ve beceri sahibi hekim ve sağlık kadrolarıyla faaliyet göstermişlerdir. Halk, hastalık durumlarında bu hekimlere güvenerek rahatça başvurabilmiş; hastaların ilaçları da buralarda yapılmış ve parasız hastalara dağıtılmıştır. Bu hastanelerde başhekim, hekim, cerrah, ve eczacı gibi personel çalışmakta olup Türkiye Selçuklu tebaasından olan herkes bu hizmetlerden yararlanmıştır.

Karanlık çağlar olarak da bilinen Orta Çağ Avrupa’sında ise tıbbının ilk dönemi “manastır tıbbı” olarak tanımlanmaktadır. Bu dönemde tıp, Yunan klasikleriyle sürdürülmeye çalışılmış ve keşiş olan din adamları tıp ile ilgilenmiştir. Avrupa’da 1800’lerde bile akıl hastalarının dışlandığı düşünüldüğünde 1200’lerde bîmârhanelerinde akıl hastalarını tedavi eden Selçukluların emsalsiz bir örnek olduğu söylenebilir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 19 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!