Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 36

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 36

Colin Imber’e göre Osmanlıların ilk dönemi tam bir “kara delik”tir. Sebep ise kaynak yokluğudur. Kuruluş tartışmalarında kullanılan kaynaklar Imbere göre devlet tarafından yazdırılmıştır ve bilimsel bir çalışmaya dayanak olamazlar. Anlatılanların çoğu hikâyedir, imal edilmiştir.

Cemal Kafadar 1995’te yayımlanan kitabında, ister ırk ve isterse gaza olsun tek faktöre indirgenerek yapılan açıklamaları yetersiz bulur. Kafadar, Köprülü’nün çok faktörlü yaklaşımına daha yakındır. Kaynaklar meselesinde anlatısal kaynakların da dikkate alınmasını önerir. Kaynakların okunması sırasında ise metinlerin yazılma amacının tespit edilerek dönemin olaylarının o dönemde nasıl algılandığının ortaya çıkarılmasını vurgular. Kafadar’a göre “bizimseyicilik”, sosyal dinamizm, coğrafi konum, şans ve kurumsallaşabilme (devşirme ve tahta tek vâris sistemi) gibi faktörler Osmanlıların, Anadolu Beylikleri arasından sıyrılıp bir cihan devleti kurmalarını sağlayan unsurlardır.

Feridun Emecen, başta Köprülü olmak üzere İnalcık ve Kafadarın vurgu yaptığı Anadolu beylikleri üzerinde durur. Emecen bir taraftan Osmanlı’nın Türkmenliği ve Kayı boyu aşireti iddialarının göz ardı edilmemesi gerektiğini söylerken diğer taraftan da Osmanlıların yerleştiği coğrafyanın ve Rumeli’ye doğru olan yöneliminin, kuruluşu açıklayan önemli unsurlar olduğunu belirtir.

1. H. A. Gibbons’a göre Osmanlı’nın başarısının temeli neye dayanmaktadır? Gibbons’un bu görüşünün eksikleri sizce neler olabilir?

  • Cevap: Gibbons, Osmanlı’nın başarısını Avrupa medeniyeti ile karşılaşmasına bağlamıştır. Avrupa medeniyetini öne çıkararak hem İslam hem de Türk kültür ve medeniyetini görmezden gelmektedir. Ayrıca tarihi bugünden okuyarak değerlendirme yapmaktadır.

2. M. Fuad Köprülü’nün önerdiği çok faktörlü analiz yöntemi metinlerdeki hangi tarihçiler tarafından dikkate alınmış olabilir?

  • Cevap: Halil İnalcık, Feridun Emecen, Cemal Kafadar.

3. P. Wittek’in “gaza teorisi”nin Halil İnalcık tarafından ne şekilde geliştirildiğini söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: H. İnalcık’a göre beylik içerisindeki tüm unsurlar sadece gaza için değil, örneğin, yeni yerleşim yerleri açma amacı ile fetihlere girişmiş olabilirler. Ayrıca gazanın yanı sıra Osman Bey’in stratejist kişiliği ve Osmanlıların içerisine dâhil olduğu beylikler sistemi yani beylikler arasındaki çekişmeler etkilidir.

4. Lindner ve H. A. Gibbons’un teorilerinin ortak noktaları neler olabilir?

  • Cevap: P. Lindner ve H. A. Gibbons’un teorilerinin ortak noktaları şunlardır: Her ikisi de Türkmen toplumların birikim ve alışkanlıklarını görmezden gelmekte ve kuruluşun gerçekleştiği coğrafya ve kültürün etkisini abartmaktadır. Her ikisi de tarihin ve kültürün sürekliliğini bir kenara bırakıp tam bir dönüşüme vurgu yapmaktadır.

5. C. Imber’in Osmanlının ilk dönemine ait kaynak yokluğu konusundaki tezine kimler karşı çıkmaktadır? Gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: C. Imber’in Osmanlı’nın ilk dönemine ait kaynak yokluğu konusundaki tezine H. İnalcık ve Cemal Kafadar karşı çıkmaktadır. H. İnalcık’a göre kaynaklar titizlikle incelenmeli, alan araştırmasına çıkılıp bilgiler test edilmeli ve aynı dönemde yazılmış Rumca vb. kaynakları kullanarak bilgi birikimi zenginleştirilmelidir. C. Kafadar ise dönemin olaylarının o dönemde nasıl algılandığının ortaya çıkarılması açısından anlatısal kaynakların da önemli olduğunu vurgulamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!