Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

Bizans Kaynaklarında Timur İmajı
Timur, Bizans kaynaklarında kötü bir şahsiyet ve zalim bir hükümdar olarak algılanmaktadır. Onun Anadolu seferi, Bayezid’in yenilmesi ve ölümü dışında bir yıkım ve yağmanın hikâyesi gibi görülmektedir. İstanbul’un kurtuluşunu sağlaması nedeniyle Bayezid’in hezimeti ve ölümü Bizans’ta sevinç ve coşkuyla karşılanır. Ama bu coşku ve sevinç içinde bile Timur kahraman yerine konulmaz ve onun için olumlu bir şey söylenmez. “Bayezid büyük bir güce ulaştığında şımarmasın diye Tanrı tarafından cezalandırılmıştır.” yorumu yapılır.

Timurlu Kaynaklarında Bayezid’in İmajı
Timurlu kaynaklarında Bayezid’in imajı pek olumlu değildir. Timur’un yanında bulunan Nizameddin Şâmî ve onun eserini esas alıp genişleten diğer tarihçiler, Yıldırım Bayezid’i boyun eğmesi gereken fakat bunu kabullenmeyip Timur’un karşısına çıkan, Ba- tı’da gaza ile şöhret kazanmış ve bu sebeple mağrur bir hükümdar olarak tanıtmayı tercih ederler. Şâmî, Bayezid’i gururlu, kuvvet ve şevkiyle mağrur, haddini aşan biri olarak tanımlar. Şâmî ayrıca Timur’un Bayezid için şu şekilde düşündüğünü not eder: “Frenklere karşı gaza etmesi dolayısıyla incitmek istememektedir zira eğer ona karşı harekete geçerse Frenkler güçlenir, bu da Müslümanlar için kötü sonuçlar doğurur. Yıldırımın kusuru, can düşmanı olan Kara Yusuf’u himaye etmesi ve kendisine vermemesidir.”.

a) Emir Timur’un sözünden yola çıkarak Ankara Savaşı’nın temel sebebinin ne olduğunu söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Ankara Savaşı’nın temel sebebi iki hükümdar arasındaki iktidar mücadelesidir.

b) Minyatürü incelediğinizde Ankara Savaşı’ndaki mücadele hakkında yorumunuz ne olur?

  • Cevap: Minyatürden hareketle Ankara Savaşı’nın muhtemelen uzun sürdüğü, kıran kırana geçen, kayıpları fazla olan bir çarpışma olduğu söylenebilir.

2. “XV. yüzyıl başında Anadolu’da Osmanlı çatısı altında Türk birliği bilinci henüz gelişmemiştir.” yargısını metinden yararlanarak nasıl destekleyebilirsiniz?

  • Cevap: Neşri’nin aktardığına göre Osmanlı’nın 1402 Ankara Savaşı öncesinde ele geçirdiği beyliklerden sağladığı askerlerin savaş sırasında eski beylerinin tarafına geçmeleri Anadolu’da Osmanlı çatısı altında Türk birliği bilincinin henüz gelişmediği yargısını desteklemektedir.

3. Arap kaynaklarına göre Memlük sultanının Yıldırım Bayezid’i mi yoksa Timur’u mu daha büyük bir tehlike olarak gördüğünü gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Arap kaynaklarına göre Memlük sultanı, Yıldırım Bayezid’i daha büyük bir tehlike olarak görmektedir. Çünkü Yıldırım Ba- yezid fethettiği toprakları ülkesine katmaktadır, bu bakımdan daha büyük ve kalıcı bir tehlikedir. Oysa Timur istilacı olması sebebiyle geçici bir tehlikedir.

4. Bizans kaynaklarında Timur’un kendilerini Osmanlı’dan kurtaran bir kahraman yerine konulmaması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

  • Cevap: Bu soruya verilebilecek olası yanıt şu şekilde olabilir: Bizans kaynaklarında Timur kendilerini Osmanlı’dan kurtaran bir kahraman yerine konulmamaktadır. Çünkü Timur gibi Asyalı ve Hristiyan olmayan bir hükümdar tarafından kurtarılmış olmaktansa Tanrının onları koruduğu düşüncesi empoze edilmek istenmiş olabilir.

5. Timurlu kaynaklarında Yıldırım Beyazid’in pek de olumlu sayılamayacak bir imajla verilme sebebinin ne olduğu düşünülebilir?

  • Cevap: Timurlu kaynakları Bayezid’in imajını olumsuzlaştırarak, Timur’un Anadolu harekâtını haklı göstermek, Batı’da gaza yapan bir sultana saldırmasının yaratacağı tepkileri gidermek istemiş olabilirler.

6. Osmanlı, Bizans, Arap ve Timurlu kaynaklarındaki hangi ifadeler, bu kaynakların kendi bakış açılarını yansıtmaktadır?

  • Cevap: Osmanlı tarihçileri, yenilginin sebebini beylik askerlerine bağlamaları, Bizans kaynakları, kurtuluşlarını Timur’a bağlamaktansa Tanrı’nın mucizesi olarak görmeleri, Arap kaynakları, Timur’u kötülemek adına O’nu savaş için bahaneler arayan bir şahsiyet olarak aktarmaları, Timurlu kaynağı ise Yıldırım’ı kusurlu görmesi bakımından kendi bakış açılarını yansıtmaktadır, denilebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!