Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

Aşağıda verilen metni ve görselleri dikkate alarak soruları cevaplayınız.

Padişahın mutlak vekiliydi ve padişahın mührünü taşırdı. Fatih Sultan Mehmet döneminde itibaren Divanı-ı Hümayuna başkanlık etmeye başlamıştır. Padişahın mutlak vekili olduğundan devlet idaresinde büyük sorumluluk sahibiydi. Bütün tayin, azil ve terfiler onun yetkisindeydi. Sefer esnasında padişahın maiyetinde bulunur, padişah sefere gitmediğinde serdar-ı ekrem unvanı ile orduyu komuta ederdi, emirleri ferman demekti.

Divana gelen davalara, kadı ve müderrislerin atama ya da görevden alma işlerine bakardı. Salı ve çarşamba günleri hariç haftanın diğer günleri kendi makamında divan kurar, Divan-ı Hümayunda görüşülecek kadar önem taşımayan şer’i ve hukukî meselelerle ilgilenirdi. Padişah sefere çıktığında onunla birlikte giderdi.1480 yılına kadar sayıları bir iken bu tarihten sonra ihtiyaçlar doğrultusunda sayıları ikiye çıkarılmıştır.

Fatih Kanunnamesine göre padişaha ait malların vekilidir. Onun izni olmadan hazineden harcama yapılmasına izin verilmezdi. Ülke toprakları genişleyip mali işlerin zamanla artması nedeniyle Anadolu ve Rumeli olmak üzere sayıları ikiye çıkarılmıştır. Devletin mali sıkıntı içerisine girdiği 17. yüzyıldan itibaren görev ve sorumlulukları daha da önem kazanmıştır.

Başlıca görevi padişah adına yazılan ferman, berat, nâme gibi belgelerin üzerine padişahın tuğrasını çekmekti. İşlerinin yoğun olduğu dönemlerde kubbe vezirlerinin en kıdemsizi kendisine yardım ederdi. En önemli görevlerinden biri de devlet arazi kayıtlarının tutulduğu tahrir defterlerindeki düzeltmeleri ve değişiklikleri yapmaktı. Bu düzeltme ve değiştirmeler divan heyeti huzurunda yapılırdı.

Başlıca görevi dinî, siyasi ve idari konularda fetva vermekti. 16. yüzyıldan itibaren padişah ve sadrazamlar, Divan-ı Hümayun üyesi olmamasına rağmen onun görüşüne müracaat etmişlerdir. Padişahların tahta çıkışından donanmanın denize açılmasına kadar devlet teşrifatındaki bütün önemli merasimlerde mutlaka hazır bulunurdu. Hatta padişahların tahttan indirilmesine dair fetva verebilirdi.

Divanı-ı Hümayun toplantılarında arzuhalleri (dilekçeleri) sesli okumak, sadrazamın aldığı notlarda yardımcı olmak, divandan çıkan fermanların kontrolünü yapmak, hükümdara ve veziriazama gelen mektupları tercüme ettirerek bunlara cevaplar hazırlamak, tımar ve zeametlerin beratlarını yazmak, yapılan tayinleri deftere işlemek başlıca görevleri arasında yer almaktaydı.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!