Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
sınıf 1 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 2 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 3 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 4 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 5 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 6 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 7 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 8 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 9 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 10 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 11 Ders Kitapları ve Cevapları
sınıf 12 Ders Kitapları ve Cevapları
Test Çöz Sayfası
10. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

10. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 53

Test Çöz Sayfası

“10. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 53” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 53

YÖNETENLERİ YÖNETENLER

Yönerge: Verilen bilgilerden yararlanarak soruları yanıtlayınız. İslâmiyet öncesi dönemde kurulan Türk devletlerinde, vezirlik müessesesine muadil yabguluk ve aygucılık gibi makamlar bulunmaktaydı. Özellikle II. Göktürk Devleti’nde Bilge Tonyukuk ile ön plana çıkan ayguçılık, vezirliğe muadil bir makam olmuştur. İslâmiyet’in kabulünden sonra kurulan Türk devletlerinin teşkilat yapısında ise, vezirlik müessesesi önemli bir yer edinmiştir. Vezirlik müessesesi, yasama, yürütme ve yargı yetkilerine hükümdarın mutlak vekili sıfatıyla sahip olan vezirin başında bulunduğu bir makamdır. Dîvanlara başkanlık etme, şikâyetleri dinleme ve çözüme kavuşturma hükümdara danışmanlık yapma gibi konular vezirlerin yetki ve sorumluluğunda olmuştur. Hükümdardan hemen sonra gelen vezirler, hükümdar adına devleti fiilen idare etmişlerdir.

1. “İlk Türk veziri kabul edilen Bilge Tonyukuk’un kendi adına diktirdiği abidesinde yazdıklarından hareketle aygucının (vezir) Göktürk Devleti üzerinde etkili olduğu konuları aşağıdaki metinlerin altlarındaki boşluğa yazınız?

  • Cevap: Hem önemli konularda hükümdara danışmanlık yapmaları ve onun adına devleti idare etmeleri hem de devlet görevlileri üzerindeki yetkileri, vezirleri yönetenleri yöneten bir konuma getirmiştir. Bu nedenle bu doğru bir çıkarımdır.

2. “Vezirler yönetenleri yöneten konumundadır.” İfadesi sizce doğru bir çıkarım mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Tonyukuk abidesinde yazılanlara göre vezirler Göktürk Devleti’nde bağımsızlığın kazanılması ve devletin kurulmasında, askerî ve diplomatik işlerde etkilidir.

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!