Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173

Divân-ı Hümâyun; din ve millet ayrımı yapmaksızın, hangi meslek grubundan olursa olsun herkese açıktı. Herhangi bir şekilde haksızlığa uğradığını düşünen ve mahallî kadılarca yanlış hüküm verildiğine inananlar, davalarını Divan’a getirebilirdi. Ayrıca askerî sınıf ve vakıf mensuplarından şikâyetçi olanlar için de Divan her zaman açıktı.

Türkiye Merkez İdaresinin Temeli

Osmanlı Devleti’nde, Divân-ı Hümâyun XVIII. asırdan itibaren önemini kaybetmeye başladı. Daha az toplanır oldu. Buradaki mekanizmalar çok ilginçtir. XVIII. asırda imparatorlukta bir nevi adem-i merkeziyet başlamıştı. Sınır eyaletlerinde, şehirlerde topluluklar kendi kendini yönetir gibiydiler. XIX. asırda merkezileşme ise daha başka bir yapılaşma getirdi. Ortaya bakanlıklar çıktı. Görüldüğü gibi Divân-ı Hümâyun belki bir parlamento değildir ama Türkiye merkezî idaresinin ve bürokrasisinin kökeni bu sarayda yatmaktadır ve Divân-ı Hümâyun bunun başlangıcıdır.

Divân-ı Hümâyun üyesi olmamasına rağmen XVI. yüzyıldan itibaren şeyhülislamın görüşlerine daha fazla başvurulmaya başlanmıştır. Dinî, siyasi ve idari meselelerde fetva vermekle görevli olan şeyhülislam, XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kadı ve müderrislerin tayin ve terfi işlerinden de sorumlu olmuştur. Daha sonra ilmiye teşkilatındaki görevlendirmeler de şeyhülislamın teklifi ile yapılmaya başlanmıştır. Reisülküttap da fiilen üyesi olmamasına rağmen Divân-ı Hümâyun’da önemli görevler üstlenmiştir. Nişancıya bağlı olan reisülküttabın başlıca görevleri; Divân-ı Hümâyun’da arzuhalleri sesli bir şekilde okumak, divandan çıkan fermanları kontrol etmek, tımar ve zeametlerin beratlarını hazırlamak, tayinleri kayıtlara geçirmekti.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!