Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

A. Aşağıdaki terimleri birer cümleyle açıklayınız.

Ahi: Anadolu’da XIII. yüzyılın sonlarından XVI. yüzyılın başlarına kadar varlığını sürdürmüş, meslek örgütlerini oluşturan ve sosyal yardımlaşma amacıyla çalışan bir yapılanmadır.

Yaya ve Müsellemler: Osmanlı Devleti’nde askerî sınıflandırmada yer alan iki grup insandır. Yaya, piyade askerlerdir. Müsellemler ise savaş arabaları, atlar ve malzemelerle ilgili işleri yürüten yardımcılardır.

Has: Osmanlı Devleti’nde saraya bağlı olan, özel ayrıcalıklara sahip olan, örneğin doğrudan hükümdarın yönetiminde olan topraklara verilen addır.

Cebelü: Osmanlı Devleti’nde orman ve meraların kontrolü ve yönetimi için kurulmuş bir teşkilattır.

Pençik Sistemi: Osmanlı Devleti’nde devlet topraklarının köylülere kiralanması yoluyla elde edilen gelirin belirlenmesinde kullanılan bir sistemdir. Bu sistemde toprak sahipleri, elde ettikleri ürünlerin beşte birini devlete vermekle yükümlüydüler.

B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ahilerin, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki etkileri nelerdir?

  • Cevap: Ahilerin uçlarda, yani Osmanlı Beyliğinin kurulduğu bölgelerde çok önemli roller oynadıkları, fetihlerin gerçekleşmesinde büyük gayretleri olduğu bilinmektedir. Ahiler, fütühatı başarmak için Osmanlı ordularına yalnız örgütlü ve imanlı savaşçı sağlamakla kalmayıp, halk arasında dini ve sosyal fikirleri propaganda etmekle de uğraşmışlardır. Onlar, faaliyete geçtikleri ülkelerin sosyal yapısında ve siyasi örgütlerinde büyük yenilikler yaparak, yeni gelenlerle yerli halkın kaynaşmasını sağlayarak fütühat işlerini kolaylaştırmışlardır. Rum ilini, İslamlaşmasında, derviş-gazilerin, alperenlerin ve Ahilerin büyük rol oynadıkları bilinmektedir.

2. Osmanlı Devleti’nde yeniçeri olmak için hangi aşamalardan geçilmelidir?

  • Cevap: Devşirilme- Acemi Ocağı – Yeniçerilik

3. Osmanlı Devleti’nde merkezî otoritenin sağlanmasında tımar sisteminin rolü nedir?

  • Cevap: Tımar Sisteminde Savaş olmayan zamanlarda İnsanlar hem tarlada çalışırken hemde aynı zamanda birer asker oldukları için Devletin otoritesi en uç bölgelere kadar ulamış oluyordu.

4. Beylik Dönemi’nde Osmanlı askerî gücü hangi muharip unsurlardan oluşmuştur?

  • Cevap: Osmanlı Beyliği’nin ilk savaşçı sınıfını, Osman Gazi’nin etrafında gaza ve ganimet amaçlı toplanan alplar ve gaziler oluşturmuştur.  Beylik Dönemi’nde, Ahiyân-ı Rûm (Ahiler), Bâcıyân-ı Rûm, Abdalân-ı Rûm, Gaziyân-ı Rûm adlarıyla anılan zümrelere mensup kuvvetler de seferlere katılmıştır. Osmanlı Beyliği’nin başlangıçta düzenli askerî birlikleri yani beyliğe bağlı bir ordusu yoktur. Gerektiğinde, gazilerden oluşan ve tamamı atlı olan aşiret kuvvetlerinin bir yerde toplanması sağlanmış ve sefere çıkılmıştır. Orhan Bey zamanında Yaya ve Müsellem Birlikleri oluşturulmuştur.

5. Osmanlı toplumunda, askerî ile reaya arasındaki farklılıklar nelerdir?

  • Cevap: Askeriler yönetici sınıftır. Reaya yönetilen sınıftır. Askeriler vergi vermezlerdi.

C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Osmanlı Beyliği’nde askerî birliklerden;
I. alplar ve gaziler,
II. yaya ve müsellemler,
III. yeniçeriler
hangileri Osman Gazi’nin etrafında toplanarak ilk savaşçı sınıfı oluşturmuştur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: A

2. Aşağıdaki askerî birliklerden hangisinin mesleği tamamen askerlik olup Yeniçeri Ocağının kurulmasından sonra öncü birlik olarak kullanılmıştır?
A) Tımarlı Sipahiler
B) Gaziyân- ı Rûm
C) Yaya ve müsellemler
D) Azebler
E) Yeniçeriler

  • Cevap: D

3. Bursa’nın fethinden sonra oluşturulan Türk gençlerinden meydana gelen ve savaş zamanında gündelik alan ilk düzenli askerî birlik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeniçeriler
B) Alperenler
C) Azebler
D) Tımarlı Sipahiler
E) Yaya ve müsellemler

  • Cevap: E

4. Osmanlı Devleti’nde idari sisteme bağlı olarak bugünkü manada hem askerlik hizmeti yapanlar hem de memur statüsünde bulunanlar askerî sınıfı oluştururdu. Buna göre aşağıdakilerden hangisi askerî sınıfa mensup değildir?
A) Beylerbeyi
B) Tımarlı Sipahi
C) Kadı
D) Konar-Göçer
E) Müderris

  • Cevap: D

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
35
angry
16
love
10
clap
10
unlike
5
confused
5
sad
4
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!