Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Cevapları

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 20

1. Araştırmalar sadece doğal ışığa maruz kalındığında biyolojik saatimizin Güneş’in doğuşu ve batışıyla tam anlamıyla eş zamanlı olduğunu gösteriyor. Çevremizdeki binalar nedeniyle gün içinde daha az güneş ışığına maruz kalıyoruz. Güneş battıktan sonra yapay aydınlatma kullanılması da vücudun günlük ritmini etkileyerek özellikle uyku düzeni üzerinde önemli değişikliklere sebep oluyor. Bunun nedeni doğal ışığın biyolojik saatimizin ayarlanmasında en belirleyici etken olması. Sadece doğal ışığa maruz kalan insanların biyolojik saatleri ve günlük ritimleri arasında daha az bireysel farklılık görülürken yapay ışığa daha fazla maruz kalmak insanların günlük ritimleri arasındaki bireysel farklılıkların daha belirgin olmasına yol açıyor. Bu parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Varlıklar okuyucunun zihninde canlanacak şekilde ayırt edici nitelikleriyle anlatılmıştır.
B) Yaşanmış bir olay, başkalarına detaylı biçimde aktarılmıştır.
C) Birden fazla kavram arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur.
D) Okuyucuya bilgi vermek, ona bir şeyler öğretmek amacı güdülmüştür.
E) Bir düşünce somut hâle getirilerek için örneklendirme yapılmıştır.

  • Cevap: D

2. İlk gençlik yıllarımızda İstiklal Caddesi’nde (O yıllarda şimdiki gibi omuz vurup geçenler ya da çantalarını savurarak yürüyenler henüz yoktu o caddede! Ve özür dileme unutulmamıştı!) yeniyetme ‘‘aylak adamlar’’ olarak bir aşağı bir yukarı gezinirken Tokatlıyan Oteli kahvesinin Cadde-i Kebir’e bakan büyük ve yekpare camlı vitrininde Üstad’ı görmüştüm birkaç kez. Tıpkı şimdi Yıldız’a taşınmış olan heykelinde göründüğü gibi, iki eliyle bastonuna dayanmış, dalgın, önünden geçenleri seyrediyor gibiydi… Elbette, Yahya Kemal’le tanışmam söz konusu değildi. Şiirlerinin tümünü neredeyse ezbere okuyabilecek kertede hayranlık duyduğumdan olmalı, o büyük ve yekpare camlı vitrinin önünden geçerken, Üstad orada olsun ya da olmasın, tuhaf bir yürek çarpıntısı hissettiğimi hatırlıyorum. Şiir yazmayı öğrenmeye çalışan bir yeniyetmenin, büyük bir şairin bu kadar yakınından geçmesi! Aramızda o büyük ve yekpare cam vardı sadece… Bu parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Akıcı ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır.
B) Bellekte iz bırakan bir olay dile getirilmiştir.
C) Hayalî kişilerle olay yeniden kurgulanmıştır.
D) Olay birinci kişinin ağzından aktarılmıştır.
E) Kişisel yargı ve yorumlara yer verilmiştir.

  • Cevap: C

3. 
— Bunu Ataol (Behramoğlu) da yazmıştı. Benim şiirimin ayırıcı bir vasfıdır. Yani çok uçuk gibi görünen ifadenin bile mesela “Çocuk e harfine yaslanmış uyuyordu” bunun mutlaka bende bir yaşanmışlık olarak karşılığı vardır.
— “Çocuk e harfine yaslanmış uyuyordu” mısrasının karşılığı ne olabilir ki?
— Bunu bir okuyucu keşfetti: Çocuklar nasıl uyutulur?
— Ninni söyleyerek?
— Sonra?
— “Eeee, eee, ee, eee” denilir?
— Yaa.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Başka yazarlar tarafından anlaşılmadığınızı düşündünüz mü hiç?
B) Kullandığınız mecazların gerçek hayatla bir ilişkisi var mı?
C) Kapalı bir anlatım tercih etmenizdeki temel sebep nedir?
D) Anlam kapalılığı okuyucularınızı tedirgin ediyor mu?
E) Söze farklı anlamlar yüklemek yazılarınızın çıkış noktası mı?

  • Cevap: B

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 21

4. Aşağıdaki parçalardan hangisi anı türüne örnektir?

A) “Sen ki, Türk ordusunun en kahraman binicisi Cezmi değil misin? Bir düşmanını ölümden kurtarmak için gözünü kırpmadan atıldığın bela girdabından bizim iş daha mı tehlikelidir ki bu kadar çekingen davranıyorsun? Gayemizin ve hayalimizin kutsallığını ve hatta şairane olduğunu bile bilmeden Şirvan’dan buralara kadar geldin de şimdi burada mı vesveseye kapılıp işi bozacaksın?” diyerek arkadaşının mertlik ve kahramanlık duygularını kamçıladı.
B) Hazreti Ali’nin savaşları, Battal Gazi, Kara Davut… elime nereden geçtiğini bilemediğim kitaplar. Âşık Garib’e, Kerem hikâyesine yeğ tuttuklarım bunlardı. Geceleri aile arasında okunan romanlar bile örneğin Hayber Kalesi önünde Hazreti Ali’nin gösterdiği yiğitlik hikâyeleri kadar coşku uyandırmazdı bende. Ev yaşamımızın bendeki en eski anıları, bu gece okumalarıyla karışıktır. Yemekten sonra babam kahvesini içerken biraz konuşulurdu. Sonra babamın bir işareti üzerine ablam eline bir kitap alır, gaz lambasının yanına oturur, bir gece önce bıraktığı yerden okumaya başlardı. Annem ve babam sessizce dinlerlerken ben hikâyeyi izlemeye uğraşır, sonunda yorulup minderin üzerinde derin bir uykuya dalardım.
C) XX. yy. sanatçılarındandır. Öğretmen, yazar ve hatiptir. Millî Mücadele’ye katıldı. İlk romanlarında aşk konularını işleyip kadın psikolojisi üzerinde durdu. Sonra Türkçülük akımını benimsedi; duygulandırma ve süslemeden kaçınan, realizmi ön planda tutan romanlar yazdı. Yurda döndükten sonra romanlarında konularını bir olay çevresinde toplanan tek insanlara değil; devirlere, nesillere, gelenek ve törelere bağladı. Raik’in Annesi, Seviyye Talip, Handan, Yeni Turan, Sinekli Bakkal, Yolpalas Cinayeti, Dağa Çıkan Kurt, Türk’ün Ateşle İmtihanı, Mor Salkımlı Ev, Maske ve Ruh eserlerindendir.
D) Oğuz Kağan bu şehre yürüdü. Uruz Bey’in oğlu ona çok altın ve gümüş yolladı ve dedi ki: ‘‘Ey (Oğuz Kağan), sen benim kağanımsın; babam bana bu şehri verdi ve: ‘Şehri korumak gerektir; sen de şehri benim için koru ve savaştan sonra gel.’ dedi. Babam (sana) kızdı ise bu benim suçum mudur? Ben senin emrini yerine getirmeğe hazırım. Bizim devletimiz senin devletindir, bizim uruğumuz senin ağacının yemişindendir. Tanrı sana yer vermek lütfunda bulunmuş, ben sana başımı ve devletimi veriyorum, sana vergi veririm ve dostluktan çıkmam.’’
E) Dalgalar kızgınlığı artırmaktan başka bir şey yapmıyordu. Sular suları itiyor, saatler geçiyordu. Damon artık tereddüt etmedi, hemen coşkun ırmağın ortasına atıldı. Sularla çetin bir savaş yaptı ve zaferi kazandı. Karşı kıyıya geçince Tanrı’ya şükrederek yürüyüşünü hızlandırmaya başladı. Birdenbire ormanın en sık yerinde kana susamış bir eşkıya sürüsü çıkarak üzerine atıldı ve korkutucu topuzlar ile yolunu kesti.

  • Cevap: B

5. Galatasaray’da bir lokantada oturuyordum. Sait Faik’in dalgın adımlarla lokantaya girdiğini gördüm ve ona seslendim.
Masaya geldi biraz sohbet ettik ve derdini anlatmaya başladı:
— İşsizim Peyami’ciğim. Hiç sorma canım müthiş sıkılıyor…
İşsizliğin ne demek olduğunu iyi biliyordum. Şefkatle elini tuttum ve üzüntüyle:
— Vah kardeşim, vah Sait’im! Vah!
Sonra onu yatıştırmaya çalıştım:
— Ama bu kadar üzülme Sait’im, elbette icabına bakarız. Üzülme Sait’im…
Sait Faik’in bakışlarındaki mahzun ifade birden kayboldu:
— Sen de bu kadar üzülme Peyami’ciğim! Üzülüyorum, sıkılıyorum dediysem, yokluktan zaruret içinde olmaktan
değil.
Sonra bana mal beyanında bulunur gibi sıralamaya başladı:
— Benim Osmanbey’de bir apartmanım var. Karaköy’de annemle müşterek küçük bir hanımız var. Burgaz Adası’nda
da bir köşkümüz var.
Hafifçe gülümsedim ve konuştum:
— Sait’im, şimdi senden bana iş bulmanı istiyorum! Biraz evvel yanlışlık oldu.
Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gezi yazısı
B) Anı
C) Deneme
D) Köşe yazısı
E) Günlük

  • Cevap: B

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 7. Ünite Çözümleri Sayfa 22

6. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu üç hatıranın da içeriği ile ilgili genel yargılar içermektedir?

A) Hatıra sonradan yazıldığı için yazar başka eserlerden de faydalanır. Hatıranın önemi yazarın şöhretiyle ve şahsiyetiyle, toplumda oynadığı rolle yakından ilgilidir. Çünkü okuyucular, olayların su yüzüne çıkmamış veya pek bilinmeyen taraflarını hatıradan öğrenirler.
B) Hatıra yazanların pek çoğu yaşadıkları, şahit oldukları olaylardan seçmeler yapabilirler hatta bazen olayları değiştirebilirler. Bu bakımdan onlara bir tarih belgesi gibi bakılmaz. Dolayısıyla hatıralardaki bilgileri başka bilgilerle beslemek, desteklemek daha sağlıklı olur.
C) Hatıra türü eserleri değerlendirirken karşılaşılan en önemli problem, bu türün sınırlarının tam olarak tespit edilememesinden dolayı, hatıra türünün özelliğini taşımayan eserlerin “hatıra” olarak tanımlanmasıdır. Hatıra türünün özelliklerini tam olarak ortaya koyabilmek için, onunla sık sık karıştırılan biyografi, otobiyografi, günlük ve gezi türleriyle hatıra türü arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit etmek gerekmektedir.
D) Kimi hatıralarda geçmiş zamanlarda toplum içinde yaygın olarak uygulanan fakat günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden bahsedilir. Bunun yanı sıra aile içi ilişkileri konu edinen ve geçmişteki kahramanların, onlarla yaşanılan olayların anlatıldığı hatıralardan da söz etmek mümkündür.
E) Hatıranın Türkçedeki ilk örneği Orhun Yazıtları sayılabilir. Türk edebiyatının ilk ve en önemli eseri Babür Şah’ın Babürname adlı eseridir. Bu gelenek Atatürk’ün Nutuk’una kadar devam eder. Ayrıca pek çok yazar, siyaset ve devlet adamı hatıra yazmıştır.

  • Cevap: D

7. (I) İstanbul’a döndüğümüz vakit on üç yaşındaydım. (II) Serez’den ayrılırken beni en çok sevindiren şey, istediğim kitaplara kavuşma olanağının artık gerçekleşmesiydi. (III) Gündeliklerimden başka babamdan kopardığım bütün paraları Babıâli Caddesi’ndeki kitapçı Kirkor efendiye verirdim. (IV) O, bana Ahmet Mithat Efendi’nin bütün eserl erini sattı. (V) Benim de bir kitaplığım olmuştu. (VI) Ciltsiz durumlarıyla birbirlerine dargın gibi yan yana dizilmeleri pek zor olan bizim Türkçe kitapları, kitaplığımın boş raflarına aşıkça bir özenle dizip karşılarına geçer, mutlulukla kendimden geçercesine uzun uzun seyrederdim.Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde yazım veya noktalama yanlışı vardır?

A) II ve V
B) III ve VI
C) IV ve V
D) I, III ve VI
E) II, III ve IV

  • Cevap: B

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 7. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!