Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 9. Ünite Cevapları

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 9. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 9. Ünite Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 9. Ünite Çözümleri Sayfa 28

1. Anadolu notları arasına bugün dumanı üstünde bir Rumeli notu sıkıştırıyorum. Trenle Çatalca’ya şöyle bir gidiş, geliş… İstanbul sonbaharı için bundan daha hoş bir gezinti olur mu? Arkamda ipincecik bir elbise, ayağımda bir yazlık iskarpin. Yalnız, geceye doğru belki hava serinler diye koluma hafif bir pardösü alıyorum. Ben, daha köşe başını dönerken hafif bir yağmur çiselemeye başlıyor. Ziyanı yok. Yaz yağmuru ne kadar sürer. Kompartımanda yalnızım. Tren Kumkapı’ya yaklaşırken pencereden hafif bir serinlik geliyor. İhtiyaten pencereyi kapatıyorum. Fakat serinlik kesilmiyor. Etrafıma bakınarak bir delik deşik arıyorum. Bulamayınca pardösüyü sırtıma alıyorum. Bakırköy’ü geçtikten sonra o da beni ısıtmamaya başlıyor. Bu defa, gene etrafıma, pencere ve kapı aralıklarına bakıyorum. Nihayet iskarpinlerim gözüme ilişiyor: Sokakta ben farkında olmadan altları ıslanmış; su, yavaş yavaş çoraplara yürümüş. Florya’dan sonra artık ayaktayım. Çünkü gittikçe artan anlaşılmaz soğuğa karşı vagonun içinde dolaşmaktan başka çare yok. Bu parçadan hareketle gezi yazısının anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Gerçekle kurmaca içe içedir.
B) Kişisel yorumlara yer verilir.
C) Halk ağzına ait söyleyişler kullanılır.
D) Soru cümleleri ile sohbet havası oluşturulur.
E) Duyu organlarına hitap eden ayrıntılar vardır.

  • Cevap: A

2. Frankfurt caddelerinde en çok garibime giden insan, dilencisi olmuştur. Bu dilenci; temiz gömlek ve yakası, lekesiz elbisesi, ütülenmiş beyaz mendiliyle iyi bir kahvaltıdan sonra sabahın neşeli kalabalığı içinde işine giden herhangi bir efendiye benzer. Hastanenin kırmızı nehir sularına bakan pencereleri önünde, şehrin en şık ve en işlek caddelerinde, ikişer, üçer kişilik takımlar hâlinde, sabahtan akşama kadar opera ve operet parçaları söyleyerek havayı keman veya armonik sesleriyle dolduran dilenciler hep bu tiptedir. Bu parçayla ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Farklı duyulara hitap eden ayrıntılar vardır.
B) Kişisel gözlemlere yer verilmiştir.
C) Gezilen yerin inanç ve gelenekleri anlatılmıştır.
D) Betimlemeler yazıya canlılık katmıştır.
E) Öznel anlatıma başvurulmuştur.

  • Cevap: C

3. Yanımdaoturanbir Niğdeli, şehrin eteğini saran ağaç kü- meleriarasındapekiyiseçemediğimbirnoktayıişaretetti. — Faruk Nafiz’in hanı, dedi. Büyük şairin han sahibi olduğu günleri de inşallah görürüz. Fakat yol arkadaşımın bana gösterdiği bina sadece Faruk Nafiz’in unutulmaz Han Duvarları şiirinde tasvir ettiği han idi. Kıyafetinden anlaşıldığına göre Niğdeli arkadaş bir esnaf yahut işçi idi. Böyle olmakla beraber Han Duvar- ları’nı ve Faruk Nafiz’i biliyordu. Daha garibi trende ilk gördüğü bir yabancının bu şiiri, şiirde tasvir edilen hanı ve Faruk Nafiz’i tanımamasını kabul etmiyor, ateş ve su nev’inden herkesçe malum şeylerden bahseder gibi iki kelime ile bana maksadını anlattığına inanıyordu. Güzel şiirin kudreti! İyi yazılmış bir manzum hikâye koskoca bir hanı, koynundaki tapu senedine rağmen asıl sahibinin elinden alıyor, Faruk Nafiz’e mal ediyordu. Mamafih arkamızda ayakta duran ve bizi dinleyen uzun boylu bir sakallının “Yok yahu.. O han falanındır.” diye öteki mal sahibinin hakkını da ziyandan kurtardığını itirafa mecburum. Niğde ile Kayseri arasındaki yolu, Faruk Nafiz’in İstiklal Muharebesi senelerinde kona göçe üç günde aştığı o uzun mesafeyi, ben bugün otoray denen yeni icat bir âlet içinde, âdeta uçarak geçiyorum. Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Açık ve akıcı bir anlatım tercih edilmiştir.
B) Gözlem ve izlenimlere yer verilmiştir.
C) Ayrıntılar nesnel bir bakış açısıyla yansıtılmıştır.
D) Öyküleyici anlatım ağır basmaktadır.
E) Birinci tekil kişili anlatım söz konusudur.

  • Cevap: C

10. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 9. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!