Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 146

a) Aşağıda verilenlerle ilgili olarak metinden cümle örnekleri belirleyip tabloya yazınız.

  • Cevap: Betimleyici ifadeler:

➜ Güneş sırtın arkasındaki boşluğa gömülünce sular kararır; yalnız yüksek kavakların dumanlı tepelerinde yapraklar birer renkli fener gibi bir müddet aydınlık kalırdı. Sonra onlar da söner; bu dar, rutubetli yer bir hamam gibi en ufak sadayı genişleten, büyülten bir kabiliyetle sabaha kadar yatağından taşan derenin şakırtısını dinlerdi.
➜ Zaten akşam olmuş, harap bacanın üzerine yuva kuran leylekler çoktan yerlerine dönerek gagalarını vurmaya başlamıştı. İki dağ arasına sıkışmış sulak arazinin ufacık sinekler titreyen durgun havasında bu koca kuşların şamatası değirmen ve su gürültüsünü susturarak bir hamam aksiyle taşlara çarpıyor; kulakları sabunlanmış bir adamın duyduğu uzak, fakat korkulu bir uğultu üzerinden yuvarlanan bir bakır tas gibi uzaklara koşuyordu.
Benzetme ifadeleri:
➜ “İki dağ arasına sıkışmış sulak arazinin ufacık sinekler titreyen durgun havasında bu koca kuşların şamatası değirmen ve su gürültüsünü susturarak bir hamam aksiyle taşlara çarpıyor; kulakları sabunlanmış bir adamın duyduğu uzak, fakat korkulu bir uğultu üzerinden yuvarlanan bir bakır tas gibi uzaklara koşuyordu.
➜ “yalnız yüksek kavakların dumanlı tepelerinde yapraklar birer renkli fener gibi bir müddet aydınlık kalırdı. Sonra onlar da söner; bu dar, rutubetli yer bir hamam gibi en ufak sadayı genişleten, büyülten bir kabiliyetle sabaha kadar yatağından taşan derenin şakırtısını dinlerdi.”
Tekrar ifadeleri:
➜ “Komşu çiftliklere kafile kafile orakçılar gidiyor”
➜ “… yeniden başlar gibi birbirlerine uzun uzun baktılar”

b) Size göre bu kullanımlar metnin üslubunu nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bu kullanımlarla anlatım kuvvetlendirilip metne anlam zenginliği kazandırılmış, okuyucunun hayal gücü zenginleştirilmiş, metnin anlatımı güçlendirilmiştir.

2- Okuduğunuz metin öğretici bir metin olsaydı metnin üslubunda size göre ne gibi farklılıklar olurdu? Gerekçeleriyle birlikte ifade ediniz.

  • Cevap: Bu metin öğretici bir metin olsaydı metinde bilgi verilirdi. Cümlelerde nesnel ifadeler yer alır, söz sanatlarına, kelimelerin mecaz ve soyut anlamlarına yer verilmezdi.

3- Metinde anlatıcı tarafından köyde yaşanan bir olay anlatılmaktadır. Siz de köy konulu bir hikâye yazıyor olsaydınız olayı anlatırken cümle seçiminde nelere dikkat ederdiniz?

  • Cevap: Yazacağım hikâyede cümleler açık, sade, anlaşılır olurdu. Hikâyede kurgulayacağım olayı öyküleyici anlatımla okuyucuya aktarırken okuyucunun hayal gücünü geliştirebileceği betimle- yici anlatım biçimine uygun cümleler kullanırdım.

4. Aşağıdaki tabloda yazarın köylüleri konuşturduğu cümleler verilmiştir. Siz olsaydınız bu cümleleri nasıl ifade ederdiniz?

  • Cevap: Olası cevaplar:

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!