Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

2. İlk örneklerini Fransız yazar Guy de Maupassant (Gay dö Mopasan) yazdığı için olay hikâyesine, Maupassant tarzı hikâye de denmektedir. Bu hikâyelerde olay örgüsü; kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak genellikle serim, düğüm, çözüm şeklinde işlenir. Gözlemin önemli olduğu bu hikâyelerde olayın geçtiği yer, zaman ve olay kahramanları belli başlı nitelikleriyle serim bölümünde betimlenir. Düğüm bölümünde oluşturulan merak, çözüm bölümünde giderilir. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak okuduğunuz metnin, hikâyenin hangi bölümünden alındığını gerekçenizle açıklayınız.

  • Cevap: Ömer Seyfettin, hikâyenin serim bölümünde olayın geçtiği yeri, zamanı ve olay kahramanlarını belli başlı niteliklerini anlatmıştır. Böylece hikâyeye özgü bir atmosfer yaratmıştır. Daha sonra ortamda yarattığı bir tedirginlik duygusu ile bir şeyler olacağı hissini vermiştir. Bu bölüm hikâyenin serim bölümüdür. Tam bir merak uyanacakken “acaba ne oldu da araba durdu?” derken metin kesilmiştir.

3. Uzaktan, birçok ağızdan birden tekrar edilen bir vatan şarkısı… Sonra kalabalık bir ayak sesi. Aşağıki köşenin başından yeni gelmiş askerler geçiyor. Bunları ekseriya böyle ezandan sonra, ortalık karardığı vakit geçiriyorlar. Bu şarkı, bu sesler bilâ-ihtiyar herkesi pencereye koşturuyordu. Karanlıkta öteden beriden camların açıldığı duyuluyor, fısıltılar işitiliyordu. Sanki herkes karanlıkların sinesinden çıkan bu vatan aşkını daha yakından teneffüs etmek için mukavemeti gayr-ı kabil bir arzu hissediyordu. Pencerenin önüne mıhlanmış gibiydim. Kafesin arkasından tehâlükle (can atarak) dinliyordum: Annem beni yetiştirdi, bu illere yolladı. Akseden ayak sesleri tıpkı bir sürü koyunun hızlı yürüyüşünü hatırlatıyordu. Belli ki bunlar muntazam asker değildiler. Yeni silâh altına alınmış, daha talim görmemiş Mehmetçiklerdi.
Hüseyin Cahit YALÇIN, Karanlıkta

Kelime Dağarcığı:
bilâ-ihtiyar: Elinde olmayarak, kendiliğinden. gayr-ı kabil: Çözümü olmayan. mukavemet: Dayanırlık, direnç.

Yukarıdaki metni göz önünde bulundurarak soruları cevaplandırınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

a) Servetifünun sanatçıları sosyal konuları işlememişler, eserlerini bireysel konularda yazmışlardır. Kahramanlarını halktan değil de genellikle aydın kesimden seçmişlerdir. Konuşma dilinden uzak ağır bir dili tercih etmişlerdir. Servetifünun sanat anlayışında eserler veren Hüseyin Cahit, okuduğunuz metinde görüldüğü gibi tema ve dil bakımından Ömer Seyfettin’e benzer bir anlatım sergilemektedir. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Ülkenin içinde bulunduğu şartlara sanatçılar kayıtsız kalamazlar. Yaşadığı ve gördüğü gerçekler Hüseyin Cahit’i de eserlerinde millî bir tutum sergilemeye yöneltmiştir.

b) Siz Ömer Seyfettin ve Hüseyin Cahit ile aynı dönemde yaşamış bir sanatçı olsaydınız hangisinin anlayışına yakın eserler verirdiniz? Niçin?

  • Cevap: Ben Ömer Seyfettin’e yakın bir anlayışla yazardım. Yaşadığım toplumun çektiği acıları, içinde bulunduğu durumu anlatmanın, fark etmeyenlere fark ettirmenin, bütün dünyaya duyurmanın görevim olduğunu düşünürdüm. Ben Hüseyin Cahit Yalçın’ın tarzını benimserdim. Toplumun sıkıntılarını değil bireyin sıkıntılarını yazmak, sanatın yüksek değerine uygun olarak sıradan değil seçkin, önemli insanların dünyasını anlatmak bana daha doğru ve önemli görünüyor.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!