Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

a) Genç yaşından beri ne tarlası, ne ağılı, ne ahırı, ne kümesleri onu çiftlik binasının iç avlusundaki güvercinleri kadar işgal etmemiştir. cümlesinden hareketle hikâyenin başkahramanı Hüseyin Bey ile ilgili neler söylenebilir?

  • Cevap: Bu ifade göz önünde bulundurulduğunda, Hüseyin Bey’in güvercinleri çok sevdiği hatta güvercinlerin onun için bir tutku hâline geldiği, onlara çok emek verdiği, onlarla çok vakit geçirdiği söylenebilir.

b) Sizin de yapmaktan keyif aldığınız uğraşlarınız var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Benim de en az Hüseyin Bey kadar yapmaktan hoşlandığım uğraşlarım vardır. Bunlardan ilki çiçek yetiştirmektir. Evim adeta bir çiçekçi dükkânını andırır. Çiçeklerimi günaşırı sular, toprağını havalandırır ve gün içerisinde mutlaka onlarla konuşurum. Yapraklarını temizler, onların yeterli derecede güneş almasını sağlarım.
    Ben örgü işi yapmaktan çok hoşlanırım. Beni rahatlatır. Üstelik yaptığım şapka, atkı, eldiven gibi örgüleri sevdiklerime armağan ederim. Çok şaşırırlar. Onların yüzündeki şaşkınlığı görünce hem sevinir hem de kendimle gurur duyarım. Depremzedeler için ve ihtiyaç sahibi çocuklar için hazırlanan birkaç kampanyaya da ördüğüm şapka ve atkılardan yolladım. Ben ahşap boyama yaparım. Renklerle oynamak, objeleri boyamak, yeni bir ürün meydana getirmek çok hoşuma gider. Bunları sevdiklerime armağan ederim.

2- Metinde geçen Yabancı bir göz için hepsi bir renkte, bir boyda ve bir şekilde görülen bu yaratıkları birbirinden ayıran bir çok gizli işaretler yalnız ona görünürdü. ifadesindeki durumun gerekçesi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu ifade, insanın sevdiği bir şeydeki güzelliği, ince ayrıntıları daha kolay fark edebildiğini anlatmaktadır. İnsan, bütün duygularıyla yoğunlaştığı bir işte veya bir varlıktaki bütün detayların farkındadır. Başkalarına sıradan gelen bu ince ayrıntılar, yalnızca onu sevene gözükür.

3. Kuşbaz Hüseyin Bey’in yerinde siz olsaydınız düşman askerlerine karşı tavrınız nasıl olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Ben Kuşbaz Hüseyin Beyin yerinde olsaydım düşman askerlerini, evime girdikleri anda art niyetli olduklarını bildiğim için ne pahasına olursa olsun evime kabul etmez ve evimden uzaklaştırırdım. Ben onları evimde ağırlardım ancak gerekli hazırlıkları yaparak, onları pusuya düşürüp askerlere haber verir ve onları yakalatırdım. Sonunda ölecek olsam bile vatanımı çiğneyen ve güvercinlerimi öldürenlerle mücadele ederek ölmüş olurdum.

4. a) Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Millî Mücadele Döneminde kaleme aldığı bu hikâyesinden ve İstiklal Marşının “Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli/Değmesin mabedimin göğsüne nâmahrem eli.” dizelerinden hareketle eserlerin konuları ile ortaya çıkış dönemleri arasında nasıl bir bağ olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Eserlerin ortaya çıkış dönemleri ile konuları arasında sıkı bir bağ vardır. Bazı sanatçılar, sanatlarını topluma hizmet için bir araç olarak kullanmadıklarını söylerler. Böyle söyleyen sanatçılar bile, içinde bulundukları toplumun yaşadığı olaylardan kendilerini tam anlamıyla soyutlayamazlar. Yazarlar yaşadıkları ya da tanık oldukları dönemleri eserlerine az ya da çok yansıtırlar. Örnek olarak verilen bu iki eser de Millî Mücadele Döneminde kaleme alınmıştır ve ortaya çıktıkları döneme uygun olarak millî duyguları, vatan ve millet sevgisini, cephe gerisindeki Anadolu halkının vefakârlığını, cefakârlığını ve çektiği sıkıntıları konu edinmiştir.

b) Siz o dönemde yaşayan bir yazar olsaydınız eserlerinizin konusu ne olurdu? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Ben Millî Mücadele Dönemi’nde yaşayan bir yazar olsaydım yazdığım eserlerin konusu kahramanlık, vatan sevgisi, manevi değerlerimiz, toplumsal ve ulusal sorunlar olurdu. O dönemde bilgiye ulaşmanın günümüzdeki kadar kolay olmadığını da hesaba katarak halkı bilgilendirmeye ve cesaretlendirmeye yönelik eserler kaleme alırdım.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!