Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 240

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 240 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 240

2. Aslı Arap halk hikâyesine dayanan “Leyla ve Mecnun”, Fars ve Türk edebiyatında birçok şair tarafından yeniden işlenmiştir. Fuzûlî’nin kaleme aldığı “Leyla ve Mecnun” ise Türk edebiyatında bir şaheser olarak görülmektedir. Fuzûlî, kendisinden önce defalarca işlenmiş olan bu konuyu almış ve etkili anlatımı ile eşsiz bir esere dönüştürmüştür. Fuzûlî’nin “Leyla ve Mecnunu Çin sınırlarından Balkanlara kadar Türkçe konuşulan bütün coğrafyalarda okunmuş ve sevilmiştir. Kendisinden sonraki birçok şairin şiirinde “Leyla ve Mecnunun izini sürmek mümkündür. Sinema, müzik, opera, tiyatro, roman vb. sanat dalları “Leyla ve Mecnunu her devirde yeniden hayata döndürmüştür. Üzeyir Hacıbeyov’un Leyla ve Mecnun operası, İskender Pala’nın Leyla ve Mecnun tiyatrosu, farklı zamanlarda farklı yönetmenler tarafından çekilen Leyla ve Mecnun sinema filmleri, Leyla ve Mecnun’un aşkına göndermede bulunan onlarca beste “Leyla ve Mecnun”un kültürümüzdeki yerine ışık tutmaktadır.

Leyla ve Mecnunun geniş bir coğrafyada ve farklı çağlarda etkisini sürdürmesi sizce nasıl mümkün olmuştur?

  • Cevap: Olası Cevap: Şaheserler, kendilerine ait bir okur kitlesi oluşturmakla kalmaz, toplumun kültürel varlığında yer edinip bir anlayış, zevk ve gelenek oluşturur. Farklı coğrafyalarda yaşayan ve aynı dili konuşan kitleler üzerinde Leyla ve Mecnunun bu kadar etkili olması; ortak kültürel kodlara, anlayışlara, zevklere ve inançlara dokunduğunu ve onları kendi bünyesinde yeniden şekillendirdiğini göstermektedir. Malzemesi dil olan edebî eserlerin konusu, kendi başına bir eseri şahesere dönüştürmez. Dilin kullanımı, konuya yaklaşım, bakış açısı, planlama, kültürel unsurların işlenişi vb. bir konuyu bir dâhinin elinde şahesere dönüştürür.

3. Yukarıdaki metinlerin üçünü de dikkate alarak tamamlanmadan önce ve tamamlandıktan sonraki süreç bakımından eser ve sanatçı arasındaki ilişki hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Olası Cevap: Eser ve sanatçı arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır. Eser, birçok bakımdan sanatçının iç dünyasının ve çevresinin bir yansımasıdır. Sanatçı, eseri oluştururken kendi dünyasının parçası hâline gelen dış dünya unsurlarını, kendi duyuşunu, yaklaşımını vb. bir plan ve kompozisyon dâhilinde kurgular. Bu kurgu, kimi zaman sanatçının kimi zaman da eserin ve türün yönlendirmesiyle şekillenir. Bu nedenle bir eser ne tam anlamıyla sanatçının kendisidir ne de ondan tamamen ayrıdır. O, sanatçıdan birtakım izler taşıyan ancak kendine özgü nitelikleri de olan farklı bir varlıktır. Oluşum süreci yazar ve eserin birbiriyle sürekli bir diyalog hâlinde olmasını gerektirir. Eser, yayınlandıktan sonra ise kendi hikâyesini yazmaya başlar. Yazarın eser üzerindeki kısmi hâkimiyeti, aşama aşama ortadan kalkar. Bazı eserler, toplumda öyle bir yer edinir ki yazarının önüne geçer. Yazardan çok eser bilinir. Bu noktada yazar eserini değil, eser yazarı anlamlandırır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 240 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!