Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 258

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 258 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 258

b) Önerdiğiniz sözcük gruplarını metne yerleştirip metni yeniden okuyunuz. Daha önceki sözcüklerin mi yoksa sizin bulduğunuz sözcüklerin mi metne daha uygun olduğunu gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Önceki sözcükler daha uygundur. Çünkü efsanelerin dil ve anlatım özelliklerine daha yatkındır. Bağlama uygun yöresel sözcüklerdir. Benim bulduklarım daha uygundur. Çünkü benim seçtiğim kelimeler metni daha modern ve anlaşılır hâle getirmiştir.

2. Hatun sözcüğünü Yüksek makamdaki kadınlara ve hakan eşlerine verilen unvan. anlamında bir cümlede kullanınız.

  • Cevap: Avrupa Hun ülkesine gelen elçiler Attila’nın eşi Arıg-Han Hatun tarafından kabul edilerek devlet işleri görüşülebilmektedir. Kabul törenlerinde, ziyafetlerde, şölenlerde hatun, hakanın solunda oturur.

3. Metinden alınan aşağıdaki bölümü kendi cümlelerinizle yazarak aradaki farkı tespit ediniz.

Bu kez de çıra dolu tabaklar misafirlere ikram edilir. Pembe Ana çıraları elleriyle, gönülleri de tatlı diliyle bir güzel ateşler ve iki tabağı da kendi ellerine alarak başlar oynamaya.

  • Cevap: Çıraların bırakıldığı tabaklar misafirlere verilir. Pembe Ana çıraları elleriyle yakar. Tatlı tatlı konuşarak misafirleri de ikna eder. Bir çift tabağı da kendisi eline alır ve oynamak için ortaya çıkar. İki ifade arasında anlam açısından bir fark olmasa da üslup bakımından anlatıcı ile aramızda büyük bir fark oluşmuştur. Bu da hem anlatıcılar arasında hem de sınıfımızdaki arkadaşlarımız arasında bilgi, tecrübe ve birikime dayalı olarak yazım farkı olacağının bir göstergesidir.

4. Okuduğunuz Çaydaçıra efsanesi Elazığ yöresine ait bir efsanedir. Eğer bu efsane Elazığda değil de yaşadığınız yörede geçseydi oyunun adı sizce ne olurdu?

  • Cevap: Lambalı nehir oyunu, fenerli ırmak oyunu, Ay tutulması oyunu, karanlığı aydınlatan oyun, gelin ağlatan oyun vb.

5. Metinde yer alan Ay tutulmasının olduğu bölümü bilimsel bir dil ile yeniden yazınız.

  • Cevap: Ay, kendi yörüngesinde dolanırken kimi zaman Dünya’nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay’ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ve Ay, ışığını kaybederek etrafın kararmasına sebebiyet verir.

6. Metinde anlatılanlardan yola çıkarak sizin ya da bir yakınınızın düğününde Ay tutulması gerçekleşse neler hissedersiniz?

  • Cevap: Çok sevinirim. Özel bir durum olarak değerlendiririm. Ben üzülürüm her şeyin çok parlak olmasını isterim.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 258 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!