Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 264

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 264 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 264

2. Doğa ile mücadelenin destanların oluşumuna katkısı hakkında neler söylenebilir? Okuduğunuz metinden yola çıkarak açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdaki ifadelere benzer açıklamalar yapılabilir: Destan döneminde insanlar, tabiat olaylarını ilim ve aklın süzgecinden geçiremediği için doğayla mücadelesinde büyük ıstıraplara maruz kalmıştır. Bu ıstıraplar ise büyük kurtuluşlara sebep olmuştur. Doğayla mücadelenin dile getirildiği ve hayal unsurlarıyla süslenmiş anlatıların destanın oluşumunda doğrudan katkısı vardır.

3. Anlatının yerini görsel ve sosyal medyanın aldığı çağımızda yeni bir destan ortaya çıkabilir mi? Destanların oluşum aşamalarını göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Üç aşamada (çekirdek, yayılma, derleme) gelişen destan türünün ilk aşamasında, milletlerin tarihî süreç içinde hayatlarında büyük izler bırakmış bir olay meydana gelir. İkinci aşamada ise söz konusu olay ve kahramanlıklar; sözlü gelenek yoluyla zenginleştirilip, abartılarak yayılır. Böylece bölgeden bölgeye ve nesilden nesle geçer. Derleme (yazıya geçirme) aşamasında da sözlü gelenekte yaşayan destanı güçlü bir şair, bir bütün hâlinde derleyip manzum olarak yazıya geçirir. Çoğu zaman bu destanların kim tarafından derlendiği ve yazıya geçirildiği belli değildir. İlim ve aklın hâkim olduğu günümüzde insanların en küçük tabiat ve toplum hadisesini teknolojik aletlerle kaydetmelerinden dolayı anlatılarla ve hayal unsurlarıyla zenginleştirilen, kulaktan kulağa aktarılan destanın bu üç aşamayla oluşması imkânsızdır.

4. Yazı, insanoğlunun varoluşundan beri olsaydı destanlar meydana gelebilir miydi? Sözlü anlatım geleneğinin destanların oluşumundaki rolünü göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Destanlar, anlatılarla ve hayal unsurlarıyla zenginleştirilerek ve kulaktan kulağa aktarılarak oluşur. Eğer yazının olduğu dönemde bu anlatılar yazıya geçirilmiş olsaydı destanlar, yazıya geçiren ilk kişinin anlatımıyla sınırlı kalacaktı. Dolayısıyla bir milletin bütün fertlerinin hayal gücüyle çoğalıp gelişemeyecekti. Böylece bir destan ihtişamını kazanamayacaktı.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 264 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!