Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 300

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 300 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 300

1. Okuduğunuz metinde geçen Kendisi başında yaşmağı ile dağ oluvermiştir, torunu da onun dizinin dibindedir. cümlesinde yaşmak sözcüğünün özellikle kullanılmasının sebebi sizce nedir? Bu sözcükle ne kastedilmektedir?

  • Cevap: Burada “yaşmak” sözcüğüyle kastedilen, Ağrı Dağının zirvesindeki bembeyaz kar görüntüsüdür. Ağrı Dağı bir kadın olarak düşünüldüğü için zirvenin yüksekliği nedeniyle erimeyen karlar bir yaşmağa benzetilmiştir.

2. Okuduğunuz efsanede bazı yeryüzü şekillerinin nasıl oluştuğuna dair halk arasında söylenegelen bir inanış anlatılmaktadır. Sizce bu anlatılanlarda gerçeklik payı var mıdır? İnsanlar bazı mekânlarla ilgili niçin böyle bir inanışa kapılmışlardır? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Bu metinde anlatılan olayların gerçek olması mümkün değildir. Çünkü yaşadığımız gerçeklikle bağdaşmayan pek çok olağanüstü olay ve durumdan bahsedilmektedir. Doğayla iç içe yaşayan insanlar, çevrelerindeki mekânlarla da güçlü bağlar kurar ve o mekânlara bazen insani özellikler atfeder. Ayrıca halk kültüründeki pek çok inanışta İslam öncesi Türk kültürünün de izleri görülür. Bu yüzden efsanelerde mekânların kişileştirilmesi motifine sıkça rastlanmaktadır.

3. Okuduğunuz efsanedeki olay örgüsünün hangi bölgede yaşandığına dair metnin içinde somut ifadeler vardır. Bu metinden hareketle, olayın nerede ve ne zaman yaşanmış olabileceği ile ilgili çıkarımlarınızı gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Bu metinde anlatılan olayın Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi çevresinde yaşandığına inanılmaktadır. Olayın ne zaman yaşanmış olabileceğine dair, sadece ikinci paragrafın başında “bir gün” şeklinde muğlak (belirsiz) bir ifade vardır. Bunun dışında, olayın gerçekleştiğine inanılan dönemle ilgili metin içinde bir ipucu bulunmamaktadır. Zaten efsane, destan, masal vb. olağanüstü olayların anlatıldığı metinlerde zaman unsuru belirsizdir.

4. Büyüdüğünüz ya da yaşadığınız yerlerdeki mekânlarla ilgili çevrenizden duyduğunuz böyle bir efsane var mı? Eğer varsa bu efsaneyi özetleyerek yazınız.

  • Cevap: Bu soru, soruya olumlu cevap verecek öğrenciler tarafından kendi birikimleri doğrultusunda cevaplandırılacaktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 300 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!