Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 308

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 308 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 308

yaktım, malını ve eşyalarını buraya getirdim. O kandilleri, Kudüs’ten getirdim. Bu değnek, Musa’nın asasıdır ve zırh Davut’undur. Bu taç ise Hazret-i İsa’nındır. Buraya koydum, gittim.” Şerif onlara dokunmadı. Çıktı, kendi eliyle kapıya kilit vurdu: “Artık açmayın.” dedi.
O altın topu indirmeye çalıştı. Emretti. Askerler çıktılar ki indireler. Hemen Hazret-i Hızır geldi, selam verdi: “Ya Şerif! Onu indirmene gerek yoktur.” diyerek Kızıl Elma’nın indirilmesine müsaade etmedi. Çünkü o, Müslüman Türkler için her dönemde ele geçirilmesi gereken bir hedef olarak kalmalıydı. Böylelikle ‘Kızıl Elma’ mefkûresi Türkleri harekete geçirecekti.
Necati Demir, Mehmet Dursun Erdem, Saltık Gazi Destanı
Kelime Dağarcığı:
cenk: Kahramanca mücadele, çarpışma, savaş. dirhem: Bir tür gümüş para. evliya: Ermiş. güvez: Mora çalan kırmızı renk. mefkûre: Ülkü, ideal. mihrap: Cami, mescit vb. yerlerde Kâbe yönünü gösteren, duvarda bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk veya girintili yer. nacak: Sapı kısa, küçük odun baltası. sakar: Bazı hayvanların, özellikle atların alınlarında bulunan beyaz leke, küçük akıtma. tekfur: Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumelideki Hristiyan beylerine verilen ad.

1. Metinde, Sarı Saltuk ile Aliyon-i Rumî’nin karşılaşması, mücadelesi ve neticesinin anlatıldığı bölümde kahramanların diyaloğuna yer verilmiş olsaydı metnin okur üzerindeki etkisi yine aynı olur muydu? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Metinde diyaloglara yer verilseydi kahramanların duyguları, düşünceleri ve kahramanların içinde bulundukları ruh iklimi okur tarafından sezinlenirdi. Böylelikle kahramanlar ile okur arasında bir özdeşleşme kanalı açılırdı. Diyaloglar, insanların davranışlarını, bu davranışların anlamlarını tamamlayan, açıklayan unsurlardandır. Metinde diyaloğa yer verilmiş olması, okurun duygu dünyasını etkileyecek ve okurun kendini olayların bir parçası olarak görmesi sağlayacaktı. Bu durum, metnin okur üzerindeki etkisini daha da artıracaktı.

2. Metinde Sarı Saltuk’un yaşadıkları öyküleme ile anlatılmıştır. Metinde öykülemenin yanında betimlemeye de yer verilseydi metnin anlatımında nasıl bir değişme olurdu? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Öyküleme ile birçok olay art arda anlatılmıştır. Destanda bu yöntem ile zaman geçişleri kolaylıkla yapılmıştır. Anlatımda olaylar hızlıca akmıştır. Betimleme de kullanılsaydı olaylar okurun zihninde daha belirgin olacaktı. Okur âdeta olayları görüyormuş gibi olacaktı. Fakat olayların akışı daha yavaş olacaktı. Ayrıca betimleme, birçok ayrıntıyı da beraberinde getireceği için anlatımın uzamasına neden olacaktı.

3. Şerif Hızır’ın (Sarı Saltuk) Battal Gazi’yi rüyasında gördüğü bölümü diyalog tekniği ve betimleyici anlatımla yazınız.

  • Cevap: Şerif Hızır anlat bakalım nedir hâlin? Emir’im etrafımızdaki insanlar, Rum imparatorunun hazırladığı Haçlı ordusunu duyunca telaşla ileri geri konuşunca çok üzüldüm. O üzüntü ve sıkıntı ile eve gittim ve uyudum. Rüyamda Battal Gaziyi gördüm. Üzüntümü anlamış olacak ki gelip beni teskin etmek istedi. Aldı beni, yüce bir dağa götürdü. Dağın hem sabah güneşini hem de akşam güneşini gören cihetinde dipsiz bir mağaraya götürdü. Mağaranın dar bir girişi vardı. Mağarada Battal Gazinin atı Aşkar ve silahları vardı. Battal Gazi atı almamı ve silahları kuşanmamı işaret etti. Silahların ışıltısı mağarayı aydınlatıyordu. Silahları alırken uyanıverdim. Battal Gazinin rüyamda gösterdiği mağaraya gittim. İşte bu at onun atı Aşkar, işte bu kılıç onun kılıcı, bu gürz onun gürzü. İnşallah kâfiri, Battal Gazinin manevi yardımıyla, atıyla, silahıyla yeneceğiz Emirim.

4. Metinde geçen … ‘Kızıl Elma’ mefkûresi Türkleri harekete geçirecekti. ifadesini dair düşüncelerinizi açıklayıcı anlatımla anlatan bir paragraflık metin yazınız.

  • Cevap: Müslüman Türkler için Kızıl Elma hep varılacak yeni bir hedef, alınacak yeni bir yerdir. Kızıl Elma öteler ötesi, Kaf Dağının da ötesindedir. Kızıl Elma ile Türk’ün asla ülküsüz kalmayacağı ve Kızıl Elmasız kalmanın bir Türk için ölmek ile eşdeğer görüleceği kabul edilmiştir. Bir idealin olması, bir milleti geleceğe taşıması açısından son derece önemlidir. Kızıl Elma, Alp Arslan için Anadolu, Fatih için İstanbul, Yavuz için Mısır, Kanuni için Viyana, Mustafa Kemal için Misakımillî’dir. Türk milleti her dönemin şartlarına uygun olarak Kızıl Elma’sını güncellemiştir. Kızıl Elma Türklerin kültürel kodunda bulunan bir olgudur.

5. Sarı Saltuk’un hangi özelliklerinden etkilendiğinizi nedenleriyle beraber yazınız.

  • Cevap: Sarı Saltuk’un ilminden, kahramanlığından, savaşçılığından, gözü pekliğinden; inançlarına, değerlerine ve geleneğine bağlılığından etkilendim. Sarı Saltuk’un ilminden etkilendim, onun gibi birçok ilmi bilmek isterdim. Kahramanlığı, savaşçılığı ve gözü pekliğinden de etkilendim. Onun gibi yiğit, mücadeleci ve gözü pek olup haksızlığa karşı çıkıp mazlumun yanında yer alırdım. Hak bildiğim davada sonuna kadar mücadele ederdim. İnançlarına, değerlerine ve geleneğine bağlılığından da etkilendim. Çünkü insanı insan yapan asıl unsurlar değerlerinin olmasıdır. Geleneği olan bir insan sağlam köklere sahiptir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 308 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!