Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 320

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 320 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 320

1. Sözlü halk edebiyatı ürünü olan destanlar, genellikle manzum şekilde söylenmiş ve yazıya aktarılmıştır. Okuduğunuz bu destanın da dizeler hâlinde yazılmış olması ve dizeler arasındaki ses uyumu sizce metnin dilini ve üslubunu nasıl etkilemiştir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Destandaki olay örgüsünün manzum şekilde aktarılması metne bir ritim ve ahenk katmış, dolayısıyla epik bir metin şiirsellikle beslenmiştir. Bu anlatım şeklinin okuyucu açısından çok daha etkileyici olduğunu düşünüyorum. Olayların dizeler hâlinde ve kesik cümleler biçiminde anlatılması metnin okunmasını zorlaştırıyor. Olay anlatan bir metni düz yazı biçiminde okumak isterdim.

2. Sizce bu destandaki kısa cümleler ve tekrarlı söyleyişler metnin akıcılığına ve sürükleyiciliğine katkı sağlamış mıdır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Destanda pek çok yerde kısa cümleler kurulmuş; bu, olay örgüsünün daha kolay anlaşılmasını sağlamıştır. Ancak sözcük tekrarları metnin akıcılığına ciddi anlamda ket vuruyor, okuyucuyu olayların akışından koparıyor. Metnin daha anlaşılır olması bakımından kısa cümleler kullanılmasını olumlu buluyorum. Sözcük tekrarları ve benzer cümlelerin peş peşe gelmesi de beni rahatsız etmedi. Aksine, söz tekrarlarına dayalı bu üslup destanın anlatımını güçlendiriyor ve metni çok daha akıcı ve sürükleyici kılıyor.

3. Cakıp Han, doğan oğlunun adını dört ulu peygambere ‘Manas’ koydurdu. Dört peygamber onu kucakladı, peygamberler çocuğu sınadı. cümlelerinde, Manas’la ilgili kastedilen sizce nedir? Dönemin zihniyetini ve sosyal yapısını dikkate alarak açıklayınız.

  • Cevap: Bu cümleler, Manas’ın kutsal bir kişi olarak kabul edildiğini göstermektedir. Bizim kültürümüzde kahramanlar güçlerini genellikle Allah’tan alırlar. Burada da Manas’ın adının peygamberler tarafından verilmiş olması, onun ileride bir kahraman olacağının göstergesi olarak düşünülebilir.

4. Cakıp Han’ın, oğlu Manas’ı Bakay’a emanet ederken kullandığı üslup ve Bakaydan istedikleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Cakıp Han bir baba olarak Manas’ın nasıl yetişmesini istemektedir?

  • Cevap: Cakıp Bey, Bakay’la hem bir bey hem de baba olarak konuşmuştur. Bir bey olarak emir kipleri kullanmıştır ancak kurduğu cümlelerde Bakay’a çok güvendiğini ve oğlunu çok iyi yetiştireceğine inandığını sezdirmektedir. Bakay’ın Manas’a yoldaş olmasını, ona bildiği her şeyi öğretmesini, dinî eğitim vermesini ve onu yiğit bir bey oğlu olarak yetiştirmesini istemiştir.

5. Okuduğunuz metinden hareketle, Manas’ın doğduğu ve yetiştiği dönemde yaşayan insanların bir- birleriyle iletişim kurma biçimleri ve üsluplarıyla ilgili çıkarımlarda bulununuz. Bu çıkarımlarınızı bir paragraflık metin hâlinde yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: O dönemde insanların birbirleriyle gayet saygılı ve ölçülü bir üslupla iletişim kurduğunu düşünüyorum. Manas, beşikte kurduğu cümlelerle ne kadar olgun ve sorumluluk sahibi bir yetişkin olacağının işaretlerini vermiştir. Cakıp Bey’le Bakay’ın konuşması da o dönemde insanların aralarında ast-üst ilişkisi olsa dahi karşılıklı hürmete ve sevgiye dayalı bir iletişim kurduklarını göstermektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 320 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!