Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 342

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 342 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 342

Kelime Dağarcığı:
halas olmak: Kurtulmak. Harbiye Nazırı: Bugünkü Millî Savunma Bakanı. mahkur: Aşağılık. meşakkat: Zahmet. reseptör: Özellikle ses, elektrik vb. işaretleri alıp değerlendirilmesini sağlayan cihaz, alıcı. Teşkilat-ı Mahsusa: Osmanlıda
istihbarat örgütü.

1. Mehmet Akif’in Allah’a Çanakkale Destanım yazmadan canım almaması için dua etmesi ile yapay destanların oluşumu arasında nasıl bir bağ kurulabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yapay destanlar milletlerin hafızasında yer eden önemli olayların bir şair tarafından yazılmasıyla oluşur. Mehmet Âkif, vatanını ve milletini seven bir şairdir. Türk ordusunun Çanakkale’de kazandığı zaferi ve Mehmetçiğin fedakârlıklarını ve kahramanlıklarını ölümsüzleştirmek için böyle dua etmiştir. Mehmetçiğin bu fedakârları ve kahramanlıklarını bir yapma destan ile anlatmak onun bir şair olarak bu millete bir borcuydu.

2. Mehmet Akif, Çanakkale cephesini görmemesine rağmen Çanakkale Şehitlerine şiirinde oradaymış gibi canlı tablolarla savaşı anlatmasını nasıl yorumluyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Mehmet Âkif hem büyük bir şair hem de çok büyük bir vatanseverdi. Çanakkale’de olmasa da bütün benliğiyle, ruhuyla oradaymış gibi hissettirmiştir. Çanakkale Savaşı’nın kazanılması Âkif’i son derece hislendirmiş ve şairlikteki maharetiyle böyle muhteşem bir şiiri yazmıştır.

3. Çanakkale Savaşı’nı anlatan Çanakkale Destanı (Fazıl Hüsnü Dağlarca), Çanakkale Şehitlerine (Mehmet Akif Ersoy) gibi birden fazla yapma destanın yazılmasını nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Çanakkale Savaşları Türk milleti için bir varlık yokluk savaşıydı. Bu savaşın kaybedilmesi başkent İstanbul’un düşmesi demekti. Bu varlık yokluk savaşının kazanılmasında Mehmetçik büyük fedakârlık ve kahramanlık göstermiştir. Türk bayrağının gökte dalgalanması için her biri bir güneşe denk iki yüz elli bin Mehmetçiğin şehit düştüğü bu savaş şairlerimiz tarafından çok etkileyici bir şekilde anlatılarak ölümsüzleştirilmiştir. Sanatçılar bu yapma destanlarla sonraki nesillerin bu savaşı bütün yönleriyle hissetmesini ve dimağlarında canlı bir hatıra olarak muhafaza edilmesini sağlamışlardır.

4. Siz bir şair olsaydınız Türk tarihinde iz bırakmış hangi olay/olayların destanını yazmak/söylemek isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Muhtemel Cevap: Ben yapma destan yazacak bir şair olsaydım, Plevne Müdafaa- sı’nın destanını yazmak isterdim. Gazi Osman Paşa’nın yaptığı kahramanca savunmayı ve onurlu mücadeleyi anlatırdım. Böylelikle hem bu mücadeleyi veren kahraman askerlerimize vefamı gösterirdim hem de onların yaptığı fedakârlıkları ve kahramanlıkları sonraki nesillere aktarırdım.

Aşağıdaki tablodan hareketle soruları cevaplayınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 342 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!