Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 398

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 398 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 398

1. Okuduğunuz metinde öyküleme ile birlikte betimlemelere de yer verilmiştir. Sizce öyküleme ve betimlemenin birlikte kullanılması metne neler kazandırmıştır?

  • Cevap: Öyküleme ile olayların kronolojik bir akış içerisinde verilmesi sağlanmıştır. Olaylar öyküleme tekniği çerçevesinde neden-sonuç ilişkisi kapsamında verilmiştir. Bu durum, olayın daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Betimlemeler ise tamamen kişilerin veya mekânın okuyucunun zihninde somutlaşması ve bu unsurların canlandırılması için gereklidir.

2. Okuduğunuz metinde anlatım tekniklerinden diyalog ve monoloğa yer verilmiştir. Anlatmaya dayalı metinlerde bu tip tekniklerin kullanılması metnin anlamını nasıl etkilemektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Monologlar, olay kahramanının iç dünyasının tüm çıplaklığı ile okuyucuya verilmesinde etkilidir. Mesela Nehludov’un, ceza evine giderken “Katyuşa’yı nasıl bir ruh hâli içinde göreceğim?” şeklinde bir düşünce içinde olması, onun Katyuşa’ya duyduğu ilgiyi ve merakı göstermesi bakımından önemlidir. Diyaloglar ise kişilerin karşılıklı konuşmaları olup duygu ve düşüncelerin arada herhangi bir anlatıcı olmadan doğrudan verilmesini sağlar.

3. Olayların kronolojik akışının kesilerek geçmişe dönülmesi, geçmiş yaşantıların anlatılması tekniğine geriye dönüş tekniği adı verilmektedir. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurarak okuduğunuz metnin son paragrafında anlatılanlarla bağlantılı olacak şekilde geriye dönüş tekniği sayılabilecek bir paragraf yazınız.

  • Cevap: (Öğrencinin yaratıcılık yeteneğine göre cevap değişecektir.) Önce elini uzatmak istemedi. Biliyordu ki uzatsa ondan bir daha ayrılmak mümkün olmayacaktı. Çünkü vaktiyle aynı şeyleri yaşamıştı. Sımsıkı sarılmıştı onun eline, bir daha bırakmamacasına. Birlikte geçirdiği o güzel günleri dün gibi hatırlıyordu. Ama kader, onlara kötü bir oyun oynamış, zehirli bir dişi örümcek gibi ağlarını örmüştü ve kendi şimdi bu hâldeydi işte: sevdiğinden ayrı düşmüş, biçare, utanç içinde kalmıştı. Tekrar elini uzatsa sonu kötü bitecek hayallere tekrar yelken açmış olacaktı. Bir an önce bu düşünceleri başından def etti ve gayet medeni bir şekilde elini uzatmaya karar verdi.

4. Anlatmaya dayalı eserlerde bazen anlatıcı; olayları, kişileri veya diğer unsurları özetleyerek anlatabilir. Bu teknik, özetleme tekniği olarak adlandırılır. Siz de okuduğunuz metnin herhangi bir yerine özetleme tekniğini kullanarak bir paragraf ekleyiniz.

  • Cevap: (Öğrencinin yaratıcılık yeteneğine göre cevap değişecektir.) Yol boyunca “Katyuşayı nasıl bir ruh hâli içinde göreceğim?” diye kendi kendine soruyordu. Nehludov; zevk ve sefahate düşkün, gününü eğlence içinde geçiren, hiçbir şey umurunda olmayan, ciddiyetten uzak bir yaşam süren bir Rus prensidir. Vaktiyle Kat- yuşa adında hizmetçi bir kızla gönül ilişkisi olmuş, sonra onu terk etmiştir. Fakat daha sonra bu hatalarından pişmanlık duymuş, inandığı değerler uğruna pek çok şeyi göze alma cesaretini gösterebilen biri hâline gelmiştir. İşte cezaevine gelme amacı da budur. Değiştiğini Katyuşa’ya göstermek ve onu kurtarabilmektir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 398 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!