Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 402

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 402 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 402

1. Okuduğunuz metnin dil ve anlatım özelliklerinden yola çıkarak metnin ait olduğu dönemin dil anlayışıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Metin sade bir dille kaleme alınmıştır. Yabancı sözcük ve tamlamalar metinde yok denecek kadar azdır. Tanzimat Dönemi sanatçıları “Toplum için sanat” görüşünü benimsedikleri için eserlerini sade bir dille yazmışlardır. Konuşma dilini yazı diline aktarmışlardır.

2. Yazar okuduğunuz metinde soru cümleleri kurarak okuyucuyla konuşmakta, bir sohbet ortamındaymış gibi bu sorulara cevap vermektedir. Bu açıklamadan hareketle,

a) Sizce yazar niçin böyle bir anlatımı tercih etmiş olabilir?

  • Cevap: Ahmet Mithat okuyucuyu bilgilendirmek istemektedir. Bu yüzden kendini bir öğretici gibi görmekte, bunu da romanına yansıtmakta, böyle bir anlatım tercih etmektedir.

b) Sizce yazarın bu tercihi metnin okunuşunu nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: Yazarın olayı keserek okuyucuya bilgi vermesi kimi zaman okuyucuyu olaydan uzaklaştırabilir. Bu durum roman için bir kusur sayılır.

c) Siz olsaydınız yazacağınız bir eserde bu anlatım yolunu kullanır mıydınız? Niçin?

  • Cevap: Hayır kullanmazdım. Bu anlatım yolu bence romana uygun değildir. Çünkü roman olay ağırlıklı bir metindir, öğretici bir metin değildir. Evet kullanırdım. Okuyucunun kitabın kurmaca olduğunu unutmamasını sağlamak için. Ayrıca böyle bir anlatım, okuyucuyu kitapla etkileşim içine sokar. Okurun metinle olan bağını artırır.

3. Tasvir; bir olayı, bir kişiyi ayrıntılarıyla anlatıp okuyucunun hayal dünyasında canlandırma amacı taşır. Yazarın, Canberd Bey’in tasvirinin yapıldığı bölümde sıfatlardan yararlanmasının nedeni ne olabilir? Siz de farklı sıfatlar kullanarak Canberd Bey’in tasvirini yapınız.

  • Cevap: Tasviri yapılan kişinin özelliklerini daha ayrıntılı vermek için sıfatlar kullanılmıştır. Canberd Bey’i farklı ifadelerle şu şekilde tasvir edebiliriz: Selvi boylu, kocaman kemikli, siyah bıyıkları beyazla karılmış, siyah saçlı, siyah gözlü, dinç bir adamdı.

4. Metinde meraktan çatlamak, kulak asmamak, cesaret etmek deyimleri geçmektedir. Deyimlerin sıkça kullanılmasının metnin anlatımına etkisini belirtiniz.

  • Cevap: Deyimler; anlatıma çekicilik katmakta, düz anlamdan farklı olarak yan anlamlar taşımakta bu da okuyucuyu düşünmeye teşvik etmektedir. Deyimler kısa olmasına rağmen yoğun bir anlam taşıyan söz gruplarıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 402 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!