Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 406

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 406 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 406

Fakat işte mümkün olmuyor, babam razı değil… Çünkü… Çünkü istemiyor, sevmiyor; hepsi işte bundan! Eğer o istese biz mesut olacağız. Bak, saadetimize ne kadar ehemmiyetsiz bir engel var.
Sonra elini kaldırıp görünmeyen bir düşmanı tehdit eder gibi “Ah para!” diye söylendi. Hiç olmazsa elli lira lâzımdı. “Elli lira” diyor, sonra me’yus olarak; “Ve bunu bulmanın imkânı yok.” diye köpürüyordu: “İmkânı yok, elli lira bulmak kabil değil. Yoksa ben şimdiye kadar seni bin kere kapıp götürürdüm!” Suad: “Oh ne iyi olurdu.” diye sevindi.
(.)

Mehmet Rauf, Eylül

1. Metin Servetifünun edebiyatının eserlerindendir. Döneminin dili oldukça ağır ve sanatlıdır. Yazar bu metinde dili dönemine uygun olarak çok ağır kullanmış mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin dönemi ve doğal olarak da dönemine uygun olarak yazarın dili ağır ve sanatlıdır. Yalnız bu eserinde metinden de anlaşıldığı gibi dönemine göre kullandığı dil daha sadedir.

2. Şimdi farz et ki Boğaziçi’nde yahut meselâ Adalardayız… Deniz yok mu deniz? En sıcak havalarda bile insana can verir!, – Evet, sorma!.. Burası zaten yaşanılacak bir yer mi? Allah’ın kırı!.. Okuduğunuz metinden alınan bu ifadelerde kahramanların hayalciliği ve mutsuzluğu görülmektedir. Buradan hareketle metinde dönemin hâkim özelliklerinin baskın olduğu söylenebilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Servetifünun edebiyatında hâkim olan özellikler duygulardır. Hayallere ve hayal kırıklıklarına çokça yer verilir. Toplumsal konulardan uzak durulmuştur. Metinde de can sıkıntısı, mutsuzluk, hayaller, gerçekler ve gerçeklerin acıtması anlatılmıştır.

3. Eserin adının Eylül olmasının sebebi sembolik olarak çağrıştırdığı özelliklerden dolayı olabilir mi? Metinde bu özellikler görülmekte midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Eylül ayı sonbahardır ve kışın gelişinin habercisidir. Edebiyattaki yeri hayallerden sıyrılmanın, hakikatle yüzleşmenin, ölüm-doğum döngüsünün göstergesidir. Hava gibi insan duyguları da olumsuz değişim göstermektedir. Bu ayda içe kapanma, bireyin kendi içine yönelmesi gibi ruhsal değişimler görülmektedir. Kısacası eserdeki kahramanların mutsuzluğuna, değişen ruh hâllerine uygun bir isim olmuştur.

4. Doğa tasvirleri, mekân unsurları ve zaman metinde anlatıma nasıl bir özellik kazandırmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Doğa, mekân ve zaman unsurları ahenkli bir bütün oluştururlar. Boğazı şairane bir dil ile memnuniyet ve mutlulukla bağdaştırır. Sonbaharın gelişiyle birlikte yağmurlar başlar. Zamanı çirkin bir doğa olarak gösterir. Köşkü yağmurla beraber çamur ve mutsuzluk olarak betimler.

5. Okuduğunuz metinden alınan – Ah, büyükbabalarımız! diyordu; anlaşılmaz hesaplarla bu cehennem köşelerinde yaptıkları bağa gelip kapanacaklarına ne olurdu şu İstanbul’u İstanbul eden güzel yerlere gitselerdi. ifadesinden hareketle hayaller ve gerçekler çatışması eserin üslubuna nasıl bir değer kazandırmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayaller ve gerçekler çatışması anlatımdaki tekdüzeliği ortadan kaldırmıştır. Metnin inandırıcılığını ve okuyucu üzerindeki etkisini artırmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 406 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!