Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 456

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 456 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 456

I. KADIN: İstemem.
I. ERKEK: Şu da var: Ağabeyin geldi, annen de pencereye karşı yatıyor ya, camdan gördü tanıdı diyelim. Yatağa düşmeden önce, kapının anahtarını camdan uzatırdı. Şimdi kalkamıyor. Ağabeyin de anahtar olmayınca geri döndü tabiî. Annen buna üzülmüş, bunun için ağlamıştır. Peki, şimdi nasıl?
I. KADIN: İlâçlarını verdim, yatıştı. Sen de biraz bir şeyler söyle nolursun!
I. KADIN: Anne! Bu gün ikimiz birden gitmek zorundaydık. Yoksa seni yalnız bırakıyor muyuz? Biliyorsun…
I. ERKEK: Evet! Birimiz evdeyiz. Mecbur olunca başka. Yoo, sizin için değil, tabiî!.. İstemezsiniz, biliyoruz, sizin yüzünüzden işimizden kalalım. Yoo, hayır, onun için değil, üzmeyin kendinizi! Özlediniz her hâlde; oğlunuz da bugün yarın gelir. Yoksa biz yokken o mu geldi? Efendim?
(Anlaşılmaz, kısık kopuk sesler)
I. KADIN: Hayır demek istiyor.
I. ERKEK: (Hayal kırıklığına uğramış) Yaa? Neyse, üzülmeyin. Ben gider bakarım. Dönecekti bu günlerde; dönmüştür. Haber bırakırım, uğrar. (Yumuşak) Evet, evet, siz oğlunuzu özlediniz! Üzülmeyin; gelir, gelir!
I. KADIN: (Yavaş sesle) Sevindi! (Sesini yükseltir) Anne, bak, damadın bulup getirecek oğlunu! (Kısa bir sessizlik) Uyudu!
Behçet Necatigil, Pencere

1. Metnin başlığıyla yaşlı kadının korkma sebebi arasında nasıl bir ilgi olabilir? Tahminlerinizi yazınız.

  • Cevap: Metnin başlığı “Pencere”dir. Buradan hareketle yaşlı kadının pencereden gelen herhangi bir kişi, varlık ya da sesten korktuğu düşünülebilir.

2. a) Metindeki kahramanların adlarının verilmemesi, metnin içeriğine nasıl bir etkide bulunmuştur?

  • Cevap: Metinde kahramanlara isim verilmemiş, bunun yerine “I. Erkek, I. Kadın” gibi adlandırmalar yapılmıştır. Bu durum, içeriğe yönelik bir merak duygusunun oluşmasını sağlamıştır. Oyunda kahramanların değil, konunun ön plana çıkacağı izlenimini yaratmıştır.

b) Bu oyunu siz yazsaydınız kahramanlara isim verir miydiniz? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek yazınız.

  • Cevap: Ben de olsam bu merak unsurunun devamını sağlamak için kahramanlarıma isim vermezdim./Ben olsam kahramanlarıma karakterlerine uygun adlar verirdim çünkü kahramanların adları çoğu zaman metnin okuyucu/izleyici tarafından daha iyi anlaşılmasını ve unutulmamasını sağlar.

3. Erkek, yaşlı kadının oğlu geldiği için korkmuş olabileceğini hangi nedenle söylemiş olabilir? Yaşlı kadının oğlu nasıl bir insan olabilir? Tahminlerinizi yazınız.

  • Cevap: Daha önce de benzer bir olay yaşamış olabilir ve bu olayın tekrarlanmış olabileceğini düşünebilir. Yaşlı kadının, oğluna olan duygularını çok iyi bildiğinden onu ancak bu durumun korkutabileceğini düşünmüş olabilir. Yaşlı kadının oğlu kötü, vefasız bir insan olabilir.

4. Kadının söylediği Anne! Bugün ikimiz birden gitmek zorundaydık. Yoksa seni yalnız bırakıyor muyuz? Biliyorsun… sözlerinden hareketle sizce kadın hangi duygular içinde olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Burada kadın, annesini evde yalnız bırakmanın kendisinde meydana getirdiği üzüntü ve pişmanlığı hafifletebilmek için bu sözü söylemiş olabilir. Yaşlı kadından da onay alarak aslında doğru bir davranışta bulunduğuna kendini inandırmak istiyor olabilir.

5. Erkek ve kadın, yaşlı kadını evde mecburiyetten dolayı yalnız bıraktıklarını söylemiştir. Kendinizi hem kadın ve erkeğin hem de yaşlı kadının yerine koyarak bu konuyla ilgili düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap:

Kendimizi erkek ve kadının yerine koyduğumuzda bu durum, bir çaresizliğin sonucu gibi görünebilir. Çalışmak zorunda oldukları için ve belki de annelerinin yanında bırakacak kimseleri olmadığı için onlar da içten içe çok üzülerek ve istemeyerek böyle bir davranış sergilemiş olabilirler.

Kendimizi yaşlı kadının yerine koyduğumuzda ise farklı bir çaresizlikle karşı karşıya kalırız. Tek başına hareket edemeyen, ihtiyaçlarını karşılayamayan hatta yardım bile isteyemeyen biri için bir evde yapayalnız kalmak büyük bir çaresizliktir. Yaşlı kadın, bu durumun bir mecburiyetin sonucu olduğunu düşünse de her şeye rağmen sevdiklerinden bir kişinin daima yanında kalmasını isteyecektir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 456 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!