Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 468

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 468 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 468

ABDÜLMECİT (coşkulu): Ardına kadar Batı’ya açacağım bütün kapıları, onları güçlü kılan ne varsa gelsin, girsin ülkeme. Bizi boğan karanlığımızı Batıdan gelen ışık dağıtacak.
DEDE: O ışık karanlığımızı dağıtırken bizi de ortadan kaldırmaz inşallah.
ABDÜLMECİT (pek beğenmiş): Magnifique! Ne kadar spiritüelsiniz dedem! (Dede sorar gibi bakınca) Yani mizah duygunuz pek gelişmiş. Yüksek düzeyde bir şakacısınız!
DEDE (eğilerek): Sayenizde, efendimiz.
ABDÜLMECİT (gülerek çevresine): Demedim mi! Çok spiritüel, çok!
DEDE: Sultan Fatih’in, Kanuni’nin, Selim Han’ın, Hazret-i Mevlânâ’nın, Yunus’un, Fuzuli’nin, Şairler Sultanı Baki’nin, Şeyh Galib’in, Tab’i Mustafa Efendi’nin torunlarına demek bugün yetmiyor kendi ışıkları. Demek o muhteşem güneş battı.
ABDÜLMECİT (duygulanır): Dedem, gelişen çağın dışında kaldık biz.
DEDE: Neden?
ABDÜLMECİT: Bir bilebilsem! Ya da ne bileyim, her şeyin bir sonu var.
DEDE: Bizim de sonumuz geldi mi padişahım?
ABDÜLMECİT: Tedbir alınmazsa korkarım öyle, Dede Efendi. O şanlı atalarımızı inkâr, nankörlük, dahası ihanet olur. Bir var ki bugün bize gerekenleri sağlamazsak yine ihanet olur, hem bize hem de
o… görkemli atalarımıza çünkü Batıdan alacağımız bilinç aydınlığı geçmişimizi daha iyi görmemize, kendimizi daha iyi tanımamıza yol açacaktır.
DEDE (gülümseyerek): Efendimizin son sözleri yüreğime su serpti, Sultan Mahmut’u görür gibi oldum siz konuşurken. (Göğsündeki nişanı okşar.)
ABDÜLMECİT (memnun): Ne mutlu bana!
DEDE: Hayırlısı neyse o olsun.
ABDÜLMECİT: Âmin! (gülümseyerek) Bakın, ben “Âmin” demeyi ihmal etmiyorum hâlâ.
DEDE: Ne de olsa Sultan Mahmut’un oğlusunuz.
ABDÜLMECİT: Çok şükür öyle. Bugün acaba nasıl sevindireceksiniz beni?
DEDE (arkadaşlarına): Rast şarkı!
(…)
A. Turan Oflazoğlu, Yine Bir Gülnihal Dede Efendi

1. Metinde Sultan Abdülmecit ve Dede Efendi arasında gerilime neden olan sorunu belirleyiniz.

  • Cevap: A. Turan Oflazoğlu’nun “YİNE BİR GÜLNİHAL Dede Efendi” adlı eserinden bir kesit sunulan bu metinde Batılılaşma sorunu ele alınmıştır. Sultan Abdülmecit’in Batı müziğine duyduğu hayranlık ve Batı’yla ilgili söylemleri Dede Efendi’yi üzse de mesele daha sonra tatlıya bağlanmıştır.

2. Metinde Sultan Abdülmecit ve Dede Efendi’nin çatışma yaşadığı konu nasıl çözümlenmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Sultan Abdülmecit ve Dede Efendi, Batılılaşma konusunda bir orta yol bulmuşlardır sonunda. Sultan Abdülmecite ait, metinde geçen bu sözler meseleyi özetlemektedir:

“Tedbir alınmazsa korkarım öyle, Dede Efendi. O şanlı atalarımızı inkâr, nankörlük, dahası ihanet olur. Bir var ki bugün bize gerekenleri sağlamazsak yine ihanet olur, hem bize hem de o… görkemli atalarımıza çünkü Batıdan alacağımız bilinç aydınlığı geçmişimizi daha iyi görmemize, kendimizi daha iyi tanımamıza yol açacaktır.”

Öğrencinin metinden yola çıkarak Batının nasıl ve ne ölçüde örnek alınması gerektiği ile ilgili düşüncelerini açıklaması beklenir. Sorunun cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır.

3. Sizce metindeki çatışmaya neden olan sorun günümüzde de devam ediyor mu? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin, Batılılaşma sorunuyla ilgili tarih dersinden öğrendiği bilgileri de hatırlayarak soruyu cevaplaması beklenir. Batılılaşma tabiri, “Osmanlı Devleti ile Cumhuriyet Türkiye’sinde Batının gelişmişlik seviyesine ulaşabilmek için gerçekleştirilen siyasî, sosyal ve kültürel hareketleri ifade etmek üzere kullanılmaktadır.” (TDV İslâm Ansiklopedisi) Osmanlı Döneminde ilk olarak askerlik ve eğitim alanında başlayan yenileşme hareketleri zamanla kapsamını genişletmiş; siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda da görülmeye başlanmıştır.
    Batılılaşma sürecinin günümüzde de devam ettiği söylenebilir. Bazı alanlarda Batı’nın olumlu örneklerinden hâlâ yararlanılmaktadır. Bu süreç aynı zamanda birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Sanattan spora, yeme içme alışkanlıklarından giyim kuşama kadar pek çok alanda Batı’nın etkisi hissedilmektedir. “Yerli özelliklerimizin yanında küresel koşullara ne kadar uyum sağlamalıyız?”, “Hangi koşullarda Batı’nın sunduğu standartları dikkate almalıyız?” gibi sorunlar günümüzde de tartışılan konular arasındadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 468 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!