Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 476

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 476 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 476

dünya arayışımdan başka verecek hiçbir şeyim olmadı ve bu meraklı arayışım için verebileceğim her şeyi, hemen hemen hepsini verdim. Elimden geleni bütün cömertliğimle dağıttım. (İç çeker.) Burayı, baba evini sadece değişmeyen eşyaları, değişmeyen havası, suyu, topluca bu köyü, doğup büyüdüğüm bu toprakları sadece değişmeyen düşünceleriniz, alışkanlıklarınız, değişmeyen bir hayat için mi terk ettim? İçimde gitme arzumu körükleyen çok daha başka fırtınalar kopmadı mı, şimşekler çakmadı mı sanki?
BABA: Benimle kitaplar gibi konuşup durma. Bak işte, burda da şimşekler çakmada… Hem nasıl!
ADAM: İyi öyleyse. Hayatların kitaplarınkinden ne farkı var? Ya da tersi: Kitapların hayattakilerden farkı ne? Her birimiz yazılmamış, bilinmemiş sayısız hikâyeden biri değil miyiz? Bak bulutlar kendilerini bilinir kılmaya başladı bile… Yağmur indiriyor.
(…)
Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar

1. Yukarıdaki metinde konuşmalar iki kardeş (BABA: Ağabey, ADAM: Küçük kardeş.) arasında geçmektedir. Beş yıl önce yaşadığı köyden ayrılan küçük kardeş Avrupadan döndüğünde babasının vefat ettiğini öğrenir. Uzun bir aradan sonra, doğup büyüdüğü; abisi, yengesi ve yeğenlerinin yaşadığı yere ziyarete gelir.
Kardeş olmalarına rağmen metindeki bu iki kişinin dünya görüşlerinin birbirinden farklı olmasının nedenleri neler olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Baba; babasını rol model almış, kendi yetiştiği koşulları hiç sorgulamadan çocuklarına da uygulamaya çalışan, dünyayı yaşadığı yerden ibaret sayan, yeniliklere kapalı biridir.

Adam; ağabeyinin tam tersine babasından ve yetiştiği koşullardan memnun olmayan, “okumuş, dünya âlemi görüp anlamış”, yenilikçi, arayış içinde olan biridir.

Baba ve adamın dünya görüşleri arasında fıtratlarından, öğrenim durumlarından, yaşamla ilgili algılarından kaynaklanan farklılıklar olabilir. Ağabey durumundan memnun olup sıradan bir hayat sürmeyi tercih ederken kardeşi sürekli sorgulayıp bir şeyleri değiştirme çabası içindedir.

2. Sizce “ADAM”, ağabeyini neden eleştirmektedir? Metinden yola çıkarak görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap:

Adam; ağabeyinin durağan bir hayat sürmesini, sınırlarının dışına çıkmayıp hep aynı oluşunu ve bir şeyleri değiştirmek için çaba göstermeyişini eleştirmektedir.

“Bunlardan birinden birini sahiden hiç merak etmedin mi? Etmiyor musun? Şu dağın arkasındaki, başka dağların tepelerin ardındaki topraklarda ne ekiliyor, ne biçiliyor; bunu hiç öğrenmek istemiyor musun?”

3. Metindeki “ADAM”, size şimdiye kadar okuduğunuz veya izlediğiniz eserlerdeki karakterlerden hangisini hatırlattı? İki karakter arasında neden böyle bir benzerlik kurduğunuzu açıklayınız.

  • Cevap:

Metindeki “ADAM”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban” romanındaki “Ahmet Celal” karakterine kısmen de olsa benzemektedir. İleri görüşlülükleri, yenilikçi ve insancıl tarafları, bir şeyleri değiştirme çabaları. her iki karakter arasındaki benzerliklere örnek gösterilebilir.

Öğrencinin şimdiye kadar okuduğu veya izlediği eserlerdeki bir karakterle metindeki “ADAM” karakteri arasında bağlantı kurması istenir. Cevap öğrencinin yorumuna bırakılmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 476 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!