Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 498

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 498 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 498

DELİ ÇAVUŞ: Yüzbaşım yaş 74. Ne davar güdebilirim ne de tarlada çalışabilirim, artık bre kardeş. Geçti o günler.
KAYMAKAM: Ukalalığı bırak, her yaşa göre iş bulunur… Gözlerin görüyor, kolların bacakların tutuyor, ağzın laf yapıyor. Benim yanımda çalışacaksın.
DELİ ÇAVUŞ: Sahi mi söylüyorsun?
KAYMAKAM: Evet.
DELİ ÇAVUŞ: Can başüstüne, ama kasabalı ne der?
KAYMAKAM: Hele biri bir şey söylesin, görüşürüz.
DELİ ÇAVUŞ: Peki ben ne iş göreceğim?
KAYMAKAM: Kaymakamlığın bir hademesi varmış; bizim geldiğimiz günlerde vefat etmiş. Onun yerine sen geçeceksin.
(…)
C. Fehmi Başkut, Buzlar Çözülmeden

1. Size göre yazar toplumsal sorunları metindeki örnekte görüldüğü gibi neden trajikomik şekilde vermeyi tercih etmiş olabilir?

  • Cevap: Toplumsal sorunların bu şekilde verilmesi, ilgililerin verilen mesajları daha iyi kavramasını sağlayacaktır. Tüm edebî eserlerin bir öğreti, bir duygu ya da heyecanı yansıttığı göz önünde bulundurulursa toplumsal sorunların edebî eserlerde yansımasının bu tarzda yazılacak eserlerle verilmesi yazarı başarılı kılacaktır.

2. Realizmde kişiler toplumun her kesiminden seçilebilir. Yazar, eserinde kendi kişiliğini gizler; nesnel bir anlatım tutumu sergiler. Bu akım sanatçılarına göre yazarın herhangi bir mesaj verme kaygısı yoktur. Kurallara uygun, sağlam bir dil ve üslup kullanılır. Bu bilgilerden ve verilen metinden yola çıkarak okuduğunuz metnin realist olduğunu söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap: Bu akım sanatçılarına göre yazarın herhangi bir mesaj verme kaygısı yoktur. Metinde birçok sosyal mesaj verilmesinden yola çıkılacak olursa metni bu akıma dâhil edemeyiz.

3. Bu eser Deli Deli Küpeli adıyla sinemaya da uyarlanmıştır. İzleyici açısından düşündüğünüzde bu eserin, sinemada ve tiyatroda ayrı ayrı etkiler bıraktığını neye dayanarak söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Buzlar Çözülmeden” adlı eserin adından yola çıkarak soğuk bir ortamda geçeceği izlenimi sinemada daha başarılı verilebilir. Bu durum izleyiciyi daha fazla etkileyecektir. Tiyatro sahnesinde bu durum tam olarak verilemez. Tiyatro sahnesinde oyuncuları yakından görmek de tiyatronun izleyici üzerindeki etkisi bakımından değerlidir. Her sanat eseri, farklı bir boyutu ile insanı etkileyeceği için kendi adına özeldir ve farklı etki gösterebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 498 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!