Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 542

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 542 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 542

2. Anlatım biçimi, yazarın düşüncelerini ortaya koyma tekniğidir. Yazının amacıyla anlatım biçimi arasında ilgi vardır. Yazıda okura bir izlenim kazandırma, okura bir şeyler öğretme, okuru bir olay içinde yaşatma, okurun düşüncelerini değiştirme amaçlarına bağlı olarak farklı anlatım tekniklerinden yararlanılır. Buna göre metinden alınan “Sabah ve akşam saatlerinde bu sokak benim küçük buyruklarımla arı kovanı gibi kaynardı. Uzaktan okula geldiğimi görenlerin ele avuca sığmayanları, dörtnala ara sokaklara kaçışırlar, akıllı usluları feslerini düzelterek, ceketleri olanlar ceketlerinin, olmayanlar gömleklerinin düğmelerini ilikleyerek saygı durumuna geçerlerdi” cümlelerini göz önünde bulundurduğunuzda,

a) Sizce yazar bu parçayı hangi amaçla yazmış olabilir? Niçin?

  • Cevap: a) Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Yazar, bu parçayı okuru bir olay içinde yaşatma amacıyla yazmış olabilir. Çünkü parçada bir hareket, bir olay akışı vardır. Varlıklar ve nesneler bir değişme ve gelişme içinde verilmiştir. Olay, belli bir zaman ve kişi kadrosuyla gelişmiş ve sonuca bağlanmıştır.

b) “Sabah ve akşam saatlerinde bu sokak, benim küçük buyruklarımla arı kovanı gibi kaynardı” cümlesinde arı kovanı gibi benzetmesiyle zihninizde hangi kelimenin resmi oluştu? Sizce bu tür benzetmelerin metne katkısı ne olabilir?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Parçadaki “arı kovanı” benzetmesiyle zihnimde “kalabalık” kelimesinin resmi oluştu. Metinlerde bu tür benzetmelerin kullanılması anlam zenginliğini sağlar. Aktarılmak istenen bilgi ve duygular somutlaşır, göz önünde canlanır. Böylece metin daha ilgi çekici hâle gelebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 542 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!