Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 560

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 560 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 560

Kelime Dağarcığı:
başkâtip: Bir resmî dairede veya kuruluşta çalışan kâtiplerin başı, başyazman. ihtiram: Saygı. inkıyat: Boyun eğme, uyma. irat etmek: Söylemek. istifsar-ı hatır: Hâl hatır sorma. istikbal etmek: Karşılamak. mabeyin: Padişah sarayı. mahlut: Katışık, karışım. mahsus: Biri veya bir şey için ayrılmış, münhasır. metanet: Metin olma, dayanma, dayanıklılık, sağlamlık. mustalah: Herkesin kolayca anlayamayacağı kelime ve terimlerle dolu, ağdalı. münteha: Son. refik: Arkadaş, dost. sofa: Evlerde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol. tahattur etmek: Hatırlamak. takarrüp etmek: Yakınlaşmak, yaklaşmak. tebliğ: Bildirme. temenna: Öne doğru eğildikten sonra doğrulurken eli başa götürülerek verilen selam.

1. Bir eser, yazıldığı dönemin sosyal ve siyasi hayatını yansıtabilir. Okuduğunuz metinde yazar tarihî bir olayı başarılı bir şekilde anlatmıştır. Bu durum, eserin okunma oranına etki eder mi? Niçin?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: Öğretici metinlerin yazılan dönemin sosyal ve siyasi hayatını yansıtması okunma oranına etki etmektedir. Bu eserler; edebiyatçılar, tarihçiler, araştırmacılar, siyasetle ilgilenen kişiler, tarihe ilgi duyan okurlar için daha çok ilgi uyandırmaktadır. Bu nedenle bu tarz eserler daha çok okunabilir.

2. Metnin okuduğunuz bölümünde yazarın mabeyin başkâtibiyken kaybolan elmas dolu çanta meselesi ile ilgili olarak Selânik’te Sultan II. Abdülhamit’le yaptığı görüşme anlatılmaktadır. Halit Ziyanın görev gereği gittiği saray ortamını anlatmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Saray ortamını yazar da pek çok kişi gibi ilk defa görmüştür. Saray, istenilen zamanda girilip çıkılabilecek bir yer değildir. Bu nedenle yazar kendine de yabancı olan bu ortamdaki merakını giderirken görmeyenler için de bu mekânı anlatmak istemiştir.

3. Öğretici metinlerde tarihî, sosyal ve siyasi gerçekliğin olduğu gibi ifade edilmesi mümkün müdür? Açıklayınız.

  • Cevap: Öğretici metinler, tarihî belge değildir. Bununla beraber yazıldığı dönemden az ya da çok mutlaka izler taşır. Bazı eserler dönemin tarihî, sosyal ve siyasi yapısıyla doğrudan alakalıdır. Bu tarz eserler yazarın kişisel durumuna, içinde bulunulan dönemin edebî ve siyasi anlayışına göre şekillenebilir. Yazar gerçekliği olduğu gibi vermeyi amaçlarken kendi görüşlerinden tamamen bağımsız hareket edemeyebilir ancak yine de anlatmak istediği özden ayrılmaz. Aralara kendi yorumunu ekleyebilir.
    Bu da gerçeği değiştirmez. Bir tarihçi gibi olmasa da edebiyatçıların geçmişle gelecek arasında bir bağ kurması gerekir. Sanatçının bir amacı da içinde bulunulan topluma ait özellikleri gelecek kuşaklara anlatmaktır.

4. Okuduğunuz metin o dönemin sosyal ve kültürel yaşamıyla ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Öğrenciler bu soruyu kendi hayal dünyası ve bilgi birikimi doğrultusunda cevaplayacaktır. Metinde anlatılan dönem Osmanlı Devletinin son dönemleridir. Saraya herkes rahatlıkla girememektedir. Saraya davet edilen kişiler saray kurallarına uygun davranmalıdır. Büyüklere hürmette kusur etmemek gerekmektedir. Padişah bilgili ve kendinden emin bir kişiliğe sahiptir; karşısındaki kişiler de söyledikleri sözlere dikkat etmeli, maksadı aşmamalıdır.

5. Metinde bahsedilen dönemle günümüz toplumunu “saygı ve edebe verilen değer” bakımından karşılaştırınız ve dikkatinizi çeken hususların günümüzde yaşatılıp yaşatılmadığını ifade ediniz.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: “Toplumuzda saygı ve edep her dönemde önemli unsurlardan biri olmuştur. Eskiden olduğu gibi günümüzde de büyüklerin sözünü kesmeden dinleme; eş dost, komşuya hâl hatır sorma; tanıdıklarımıza selam verme, misafirleri kapıya kadar uğurlama gibi geleneklerimiz devam etmektedir”

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 560 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!