Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 566

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 566 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 566

1. Anlatımın mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması tutarlılıkla ilgilidir. Metinde tutarlı olmadığını düşündüğünüz ifadeleri tespit ederek ikisini yazınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birkaçı şöyle olabilir: Abdükhakim Bey metnin başında yazar için vefalı, hoşa giden tarafı çok olan bir arkadaş iken metnin sonunda yazara hakiki bir uçurum ve korkunç bir boşluk gibi görünmektedir. Yazar, sene sonu imtihanlarında çocukların Fransız gramerini çok iyi öğrendiklerini fakat Fransızca bilmediklerini ifade etmektedir. Her iki durum da bu metinde hem duygusal hem de mantıksal çelişkiler doğurmuştur. Dolayısıyla bu cümleler metindeki tutarsız ifadelerdir.

2. Yazarın kanıtlamaya ihtiyaç duymadığı düşüncelerinden birkaçına okuduğunuz metinden örnekler veriniz. Sizce yazarın bu düşüncelerini kanıtlamaya ihtiyaç duymamasının sebebi nedir?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birkaçı şöyle olabilir: Yazar, “Dostoievsky’yi ise yeni yeni tadıyordum. Muazzam bir şeydi bu. Her an dünyam değişiyordu. İnsan ıztırabiyla temasın sıcaklığı her sahifede sanki kabuğumu çatlatacak şekilde beni genişletiyordu. Düşüncem adetâ bir kaç gece içinde boy atan o mucizeli nebatlara benziyordu. Cildden cilde atladıkça ufkum başkalaşıyor, insanlığa ve hakikatlerine kavuştuğumu sanıyordum.” cümlelerinde belirttiği görüşlerini kanıtlama ihtiyacı duymamıştır. Çünkü yazar, bu metni deneme türünde kaleme aldığından okuyucusunu kendisi gibi düşündürme kaygısı taşımamaktadır. Bu cümleler yazarın bireysel düşüncelerini ifade eden yorum cümleleridir.

3. Yazarın metindeki katıldığınız ve katılmadığınız görüşlerine birer örnek veriniz. Yazara katılma ve katılmama sebeplerinizi kısaca yazınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Yazarın okunan kitapların insan ufkunu arttırdığı, ona yepyeni gerçeklikler kazandırdığı görüşüne katılıyorum. Çünkü her kitap; yeni bir hayattır, bilgidir, görüş ve düşünüştür. Yazarın bir dilin gramer metotlarına ihtiyacı olmadığına dair görüşüne katılmıyorum. Çünkü bir dilin gramer kurallarını öğrenmeden o dili tam olarak öğrenmiş sayılamazsınız. Bunu sağlamak için de gramer öğretimiyle ilgili bazı metotlara başvurulması kaçınılmazdır.

4. Okuduğunuz metni genel olarak gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından kısaca değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birkaçı şöyle olabilir:

Gerekçe: Yazar bu metni, kitap okumamanın insanı öğrenme istek ve merakından uzaklaştıracağını ve kitap okumayan bir insanla ortak bir duygunun, paylaşımın gelişemeyeceğini anlatmak için yazmıştır.
Kanıt: Kanıtlayıcı anlatım; inandırmaya, aydınlatma ve bir başkasına kendi görüşünü kabul ettirmeye dayalı bir anlatımdır. Yazarın metin boyunca böyle bir kaygısı olmamıştır. Dolayısıyla bu metin, kanıt içeren cümleler barındırmamaktadır.
Tutarlılık: Metinde duygusal ve düşünsel çelişkiler bulunmaktadır.
Geçerlilik: Metinde savunulan düşünceler günümüzde de savunulmaya devam etmekte, geçerliliğini korumaktadır.
Doğruluk: Metinde savunulan düşünceler kişisel görüşlere dayandığı için bunların doğruluğu tam olarak kanıtlanamaz.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 566 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!