Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 570

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 570 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 570

1. Yukarıda verilen metinlerde yazar aynı zamanda kahramanlardan biridir. Bunun nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Her iki metin de öğretici metinlerdendir. Öğretici metinlerde kurgulama yoktur; yazar gördüklerini, yaşadıklarını bizzat anlatmaktadır. Bu metinler kahraman bakış açısı ile yazılır dolayısıyla yazar hem kahraman hem de anlatıcıdır.

2. Okuduğunuz Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebî Hatıralarım adlı metin bir anıdan, Günce adlı metin ise bir günlükten alınmıştır. Anı ve günlük arasındaki farkı Suut Kemal Yetkin şöyle açıklamıştır: “Günlük, ileriye doğru gider, hatıra geriye doğru iner. Biri yaşarken, diğeri yaşandıktan sonra yazılır.” Siz olsaydınız okuduğunuz metinler gibi öğretici bir metin mi yoksa kurgusal bir metin mi yazmak isterdiniz? Neden?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır. Muhtemel cevaplar
    şöyle olabilir: “Ben olsaydım kahramanlardan biri olarak öğretici metin türünde yazmak isterdim çünkü başımdan geçen bir durumu, olayı anlatırken samimi ve içten bir şekilde yazabilirdim.”, “Ben olsaydım kurgusal bir metin yazmak isterdim çünkü yazacağım şeyleri istediğim gibi şekillendirebilirdim.”

3. Yazarın, anı türünde bir metin kaleme alırken tarafsız davranma zorunluluğu var mıdır? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Anı yazarı kendi özel hayatını konu etmek yerine çoğu kez meslek hayatını, toplum içinde üstlendiği rolü ön plana alır. Bu sebeple anı yazarı nesnel olmayı amaçlasa da tamamen tarafsız davranma zorunluluğu söz konusu değildir. İnsan psikolojisi göz önüne alındığında bu durumun haklılığı daha iyi anlaşılır. Ancak tarafsız olmayan, yaşadığı zamanı gerçekçi ve nesnel biçimde anlatmayı başaramayan metinlerin tarih için bir belge olması mümkün değildir.

4. Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebî Hatıralarım adlı metinde de okuduğunuz üzere anı yazarının güçlü bir belleğe ve gözlem gücüne ihtiyacı vardır. Ayrıca anılar samimiyet ve gerçeklik üzerine kurgulanır. Ancak yazarın dili kullanma konusunda da titiz davranması, anlattıklarının merakla okunma oranına büyük etki etmektedir. Siz de bu özellikler doğrultusunda kahraman bakış açısı ile oluşturduğunuz bir anınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Yazma etkinliği öğrencinin birikimine ve hayal gücüne göre şekillenecektir. Dilin özenli kullanımı, bakış açısı, güçlü bir gözlem ürünü olması ve içten ifadelere yer verilmesi metinde belirleyici ölçütler olacaktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 570 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!